Home Cikkek Az Adamski-fotók nyomában

Az Adamski-fotók nyomában

703
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 6 percig tart

Ki ne ismerné az Adamski-képeket? Sokáig az ufókutatók Szent Gráljaként emlegetett képet vesszük most górcső alá. Merthogy nem minden az, aminek látszik.

A történet szerint egy egész fotósorozatot sikerült készítenie egy fiatalembernek, történetesen George Adamskinek valahol a Palomar hegy közelében Californiában. Az eset 1953. december 13-án zajlott le, és rajta kívül semmilyen szemtanúja nem volt az eseményeknek. Állítása szerint egy Vénuszi cirkálóhajót sikerült aznap lencsevégre kapnia, de arra nem tudott magyarázatot adni, hogy miért éppen Vénuszi volt ez a cirkálóhajó. Egyszerűen ezt érezte, mintha az idegenek tudatták volna vele telepatikusan, ami az ilyen esetekben egyáltalán nem ritka. Adamski állítólag még marsiakkal is felvette egyszer a kapcsolatot ? hogy hol és mikor, az kérdéses ? és nem kevesebbet hangoztatott, mint azt, hogy egyszer az idegenek a Holdra is elvitték magukkal, melynek túloldalán hatalmas kutatóállomásokat, és városokat látott. Szerinte az idegenek célja és feladata az, hogy megakadályozzák, hogy az emberek újból nukleáris fegyvereket vessenek be egymás ellen, mert a bolygó egy újabb atomháborút már nem élne túl.

Merő hülyeségnek hangzik, mégis olyan fényképes bizonyítékokkal állt elő repülő csészealjakról, melyek alátámasztani látszottak állításait. Ezekből a fotókból több is volt, de a legismertebbet most górcső alá vesszük. Maga a kép egy repülő csészealjat ábrázol félig-meddig alulról fényképezve. Jól látszanak az ablakok, és az alján forgó belső diszkosz, ami feltehetően a felhajtóerőért felelt. A 3 labda alakú tárgyra soha sem sikerült senkinek magyarázatot találnia, de valószínűnek tartották, hogy valamiféle fegyverek, vagy hajtóművek lehettek. Még mielőtt azonban Adamski bizonyítékai mindenkit meggyőzhettek volna, jött a hidegzuhany. Amit az ufókutató szakemberek sokáig hitelesnek véltek ? mondhatni ez volt nekik a Szent Grál ? az nem éppen az volt, aminek látszott.

adamsky

Adamski képei ugyanis egytől egyig egy modellt ábrázoltak, melyet közelről fotózott le, majd azt a hatást próbálta elérni, mintha egy távoli objektumot kapott volna lencsevégre. Az a félelmetes az egészben, hogy rengeteg szakember valódinak találta a képet, és nem találtak utólagos módosításokra utaló nyomot. Ezek szerint nem végeztek alapos munkát. A fotók ugyanis olyan szinten módosítva voltak, hogy néhol még rajzot is tartalmaztak az alap retusálás mellett.

a1

Nézzük meg a két fotót, egymáshoz hasonlítva. Mindkettő ugyanaz a kép, mégis két verziója létezik kezdettől fogva. Ez miért van? Az egyikhez hozzá lett nyúlva utólag, míg a másikhoz nem? Az a helyzet, hogy az utólagos vizsgálatok kiderítették, mindkettőhöz hozzá lett nyúlva, de a lényeg a ?csészealj? alján van. Az apró, kitüremkedő rész, mely az első képen még elég sötét, utólag lett hozzárajzolva, majd összemontírozva az eredeti képpel. Ráadásul Az Adamski által szolgáltatott kép tehát valószínűleg rajzolt, legalábbis a megvizsgált fotót egy nagyfelbontású szkennerrel is átnézték, és arra jutottak, hogy sokkal inkább tűnik megrajzoltnak, mint valódi, ténylegesen fényképezővel készült fotónak. Ezt támasztja alá az is, hogy Adamski soha nem hozta nyilvánosságra a fotók negatívját. Talán nem is léteztek?

Csak jóval később tört meg az úriember, majd bevallotta, hogy a Vénuszi cirkáló nem volt más, mint egy dekor lámpa közelről lefotózva egy teleszkópon át, hogy elérje a kellő távolság illúziót. A lámpa aljára pingponglabdákat ragasztott, majd lefotózta őket, s később berobbant vele a sajtóba.

a2

Nem mai az eset, Adamski körül már régóta forrt hoax téren a levegő, de csak az utóbbi években pukkant ki igazán a lufi.

Egy másik ismert eset 1965. február 26-án történt az Egyesült Államokban, Silver Springsben, melynek látszólag semmi köze nem volt Adamskihez, aztán kiderült, hogy mégis. Ugyanis eleinte sokan helytelenül vagy helyesen, de Madeleine Rodeffer és az ő férje videójaként tartották számon, viszont a tény, miszerint akkor és ott a helyszínen Adamski is jelent volt, csak később kapott sokkal nagyobb hangsúlyt.

A három szemtanú épp kocsikázott, amikor észrevették az őket követő tárgyat, mely igen közel merészkedett hozzájuk. Az autó begyorsított, majd mindenki azt kiabálta a másiknak, hogy vegyék elő a kamerát, és azonnal tapasszák az ablakokhoz. Maga Adamski vette fel a felvételt egy 8mm-es kamerával, a felvétel színes, de nem jó felbontású, nem lehet túl sokat kivenni az objektumból.

A hajó körül erős zajt lehet látni, amit Adamski később erős elektromagnetikus erővel magyarázott, mely valószínűleg az égi járműből áradt feléjük.

Ne feledjük, Adamski filmezte le a csészealjat. Ez azért fontos, mert körülbelül 10 évvel ezelőtt is ugyanilyen (vagy legalábbis nagyon hasonló) csészealjat sikerült ?lencsevégre kapnia?, amiről később kiderült, hogy félig manipulált, félig rajzolt, de lényegében egy lámpabúra volt. A szemfülesebbek már rájöhettek, hogy ez a videó is hamis, egyrészt a fent említett tények miatt (Adamski egy szélhámos) másrészt a felvétel stílusának hasonlósága miatt. De mégis, hogy csinálta?

Elsőre megnézve a videót arra gondolnánk, hogy talán valamiféle papírból kivágott, megfelelően árnyékolt alakzat himbálózik a kamera előtt ide-oda. Mindenesetre egy csöppet sem tűnik térbeli alakzatnak, legalábbis nem teljesen. A megoldásra egy japán kutató, Junichi Takanashi jött rá. Ugyanis Takanashinak sikerült egy az egyben reprodukálni a videót, illetve a modellt, amit Adamski megalkotott.

A kép jobb oldalán látható képkockákon a reprodukciót láthatjuk, míg a baloldaliakon az eredetit. Adamski nagy valószínűséggel egy félbevágott 3D modellt használt a megfelelő illúzió elérése érdekében, amit egyszerűen az autó ablakára (már ha valóban autóban ültek, ahogyan állítják) tapasztott némi ragasztó segítségével.

Ez megmagyarázza a furcsa mozgást, a zajokat és alaktorzulást, amit a felvételen produkál. Az önmagában nem lenne bizonyító erejű, hogy valaki reprodukálni tudta, viszont ha, figyelembe vesszük, hogy egy nagy szélhámosról beszélünk, már egészen más a helyzet. Nem mellesleg Adamski maga is elismerte a csalásokat.

Megosztás
Previous articleWicca varázslatok
Next articleUfót találtak a Holdon?