Home A múlt rejtélyei Az afrikai fiú, akit állatkertbe zártak

Az afrikai fiú, akit állatkertbe zártak

0

1904 jelentős év volt a tudomány számára. St. Louisban antropológiai kiállítást tartottak, ahol számos érdekességeket mutattak be.

Az egyik ilyen kiállítás tárgya egy Ota Benga nevű személy volt, aki Kongóban született valamikor 1883 körül. A férfi elefántvadászaton vett részt, ám amikor visszatért falujába, rettenetes kép fogadta: az egész faluját lemészárolták, őt magát pedig foglyul ejtették és rabszolgasorsba taszították.

1904 márciusában egy S. P Verner nevű amerikai férfi látogatást tett egy rabszolgapiacot és ott találkozott Ota Bengával. A férfi célja az volt, hogy alacsony termetű embereket gyűjtsön a St. Louis-I Kiállításra. Megvásárolta a férfit és rajta kívül vett még nyolc másik embert, akik a Batwa nevű törzs tagjai voltak. Indiánokkal együtt voltak elszállásolva, akik egykor a Geronimo tagjai voltak.

Időközben Ota Benga megpróbált alkalmazkodni új életéhez: együtt élt a Batwa törzs tagjaival, feleséget szerzett onnan és együtt utazott Vernerrel, akivel visszatért Afrikába 1905-ben. Ekkorra már annyira hozzászokott az új életéhez, hogy Ota Benga meg is kérte Vernert, hogy mehessen vissza vele Amerikába.

Vernernek azonban pénzügyi problémái voltak és nem tudott további szállást biztosítani Ota Bengának, így abban maradtak, hogy új lakóhelye a New Yorkban található Természettudományi Múzeum legyen annak ellenére, hogy – valljuk be – egy múzeum nem éppen megszokott hely lakni. Ota Benga azonban nem tudott alkalmazkodni új életteréhez, így a Bronxi Állatkertbe lett átszállítva.

Itt már meglehetősen jól érezte magát: együtt játszott a majmokkal, olykor besegített a gondozóknak is a munkával. Egy nap azonban úgy döntöttek, hogy íajt adnak a kezébe, hogy megnézzék, használni fogja-e azt. Innentől kezdve viszont a dolog vitákat váltott ki.

Azok akik élő emberek kiállítása mellett voltak azzal érveltek, hogy az a fajta kiállítás kiválóan szemlélteti a Darwini evolúció egyes tételeit. Mások úgy gondolták, nem lenne szabad ilyen módon kiállítást tartani. Ota Benga viselkedése emellett fenyegető viselkedést is mutatott a látogatók felé, amely , ami elegendő indok volt arra, hogy eltávolítsák az állatkertből, így egy Lynchburg-i (Virginia) intézménybe vitték.

Ezt követően rövid ideig egy dohánygyárban dolgozot, majd kisebb munkákat vállalt, hogy legyen hajlék a feje felett. Sokan nem hitték el a történetét és 1916-ben egy lopott fegyverrel végzett magával, befejezve szomorú történetét.

Képünk illusztráció!

Wendy Corniquet képe a Pixabay -en