Home Földönkívüliek Az Armando Valdes incidens

Az Armando Valdes incidens

0

Az incidens, amely jelentős eseményként van számontartva az UFO kutatásban, 1977-ben történt Chilében egy Putre nevű város mellett.

Az eset egy Valdés nevű tizedessel történt meg, aki körülbelül 15 percre eltűnt egy – szemtanúk által leírt – fényes tárgyba. A különös az esetben nem is igazán az eltűnésének körülményei voltak, hanem a visszatérése: visszatérése után ugyanis öt napos szakállat növesztett, valamint órája is leállt. Olyan, mintha öt napig távol lett volna, holott nem távolléte nem volt hosszabb húsz percnél.

A chilei hadsereg nem titkolta az ügyet; sőt; engedélyezte, hogy interjút készítsenek Valdézzel később. Az eset megjelent a francia és az amerikai sajtóban is.

Az eset 1977 április 25-én történt Petru városától nem messze egy katonai bázison. Egy katona egy körülbelül 500 méterre lebegő UFO-t pillantott meg a kora reggeli órákban, 3:50-kor. Értesítette felettesét, Valdéz tizedest, aki közelebb ment a tárgyhoz és el is tűnt, ahogy a közelébe ért. Az eltűnése 4:15-kor történt, majd 4:30-kor tért vissza, zavart tudatállapotban. Az esetet összesen még hét katona látta.

A katonák ezt követően Petruba mentek, ahol egy tanár, Pedro Araneda megvizsgálta a tizedest. Legnagyobb döbbenetére a férfi több napos szakállat növesztett. Pedro elment a helyszínre is vizsgálódni.

Kezdetben a médiának nem engedték, hogy közöljék az esetet. Abban az időben ugyanis a cenzúra erősen jelen volt Chilében. Mivel azonban nem politikai hírről volt szó, mégis megjelenhetett és az El Mercurio be is számolt róla. Mivel a hír igencsak felkapottá vált, a Chilei Hadsereg megerősítette az eseményt.

A katonák később leszereltek. Valdéz azonban csak 1999-ben nyugdíjba, amikor a TVN interjút készített vele. Az interjú során újra elmondta ugyanazt ami történt vele, majd 2002-ben két újságíró, Patricio Abusleme és Diego Zuniga komolyabban foglalkozni kezdett az üggyel, felkeresve Valdézt.

Ekkor egy új és megdöbbentő fordulat következett az ügyben: Valdéz bevallotta, hogy sohasem járt az UFO-ban és nem is kivizsgálás céljából indult el felé: azért maradt távol a többiektől, hogy megviccelje őket. A szakálla pedig már egyébként is megvolt, mivel előtte több napja nem borotválkozott. A tény pedig, hogy az órája nem működött, csupán a véletlennek tudható be.

A történetről azt hihetnénk, hogy akkor ez meg is oldótótt, egyszerű az egész. Azonban van itt némi ellentmondás. A szemtanúk ugyanis kitartottak eredeti állításuk mellett, hogy amit vallottak az igaz volt. Valdéz ezenkívül mélyen vallásos ember volt, aki a hadseregtől való távozását követően püspökké vált. Vannak, akik szerint vallási nézetei miatt csupán nem akarta elfogadni at ami történt, ezért elutasította azt.

De az is lehetséges, hogy megfenyegették azzal, hogy ha tovább hangoztatja mi történt vele, el fogják hallgattatni. Armando tett már utalásokat arra, hogy meglátogatták a Fekete Ruhás Emberek egyébként is. Mindezek tükrében úgy vélik, hogy azt a beszámolót kell hitelesnek tekinteni, amely rögtön az esetet követően hangzott el, Pedro Aradena jelenlétében.

Simone Holland képe a Pixabay -en