Home A múlt rejtélyei Az Arthur-kősír titka

Az Arthur-kősír titka

0

Az Arthur-kő néven ismert rejtélyes angliai kősírról ma már úgy gondolják, hogy a Stonehenge előttről származik. A vidéki Herefordshire-ben található ősi kőépítmény – amelyet a legendás Artúr királyhoz kapcsolódóan Arthur’s Stone-nak neveznek – kilenc függőleges kőből áll, amelyek egy nagyobb “zárókövet” támasztanak alá, amelyről úgy vélik, hogy több mint 25 tonnát nyom.

A kövek alatt valamilyen temetkezési kamra található, azonban a mai napig nem találtak maradványokra utaló nyomokat a helyszínen, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ki vagy mi temetkezett egykoron a kőbe.

A közelmúltban végzett ásatások azt mutatták, hogy a helyszínen eredetileg egy földdomb állt, amely egy másik, közeli építményre mutatott, majd néhány száz évvel később átépítették és újrarendezték.

“Ez egy olyan szertartásos táj, mint a Stonehenge vagy Avebury környéke, de inkább korábbi. Ez ez egy olyan hely, amely politikai vagy spirituális szempontból fontos volt a neolitikum kezdetén” – mondta a Live Science-nek Julian Thomas, a projekt vezetője a Manchesteri Egyetemről.

Napjainkban az Arthur-kő az egyik legjellegzetesebb műemlék Angliában.

Úgy gondolják, hogy nevét az Artúr-folklórból kapta, és nemrégiben úgy vélték, hogy az építmény ihlette a kerekasztalt is.

Az építmény körülbelül 5700 évvel ezelőttre nyúlik vissza, jóval Arthur király állítólagos kora előtt, és még a Stonehenge – a világ talán leghíresebb neolitikus emlékműve – általánosan elfogadott építési időpontját is megelőzi.

Hogy pontosan ki és miért építette, az azonban továbbra is tisztázatlan.

Fotó: CC BY-SA 3.0 UKgeofan