Home Földönkívüliek Az eltérítések mint hoaxok

Az eltérítések mint hoaxok

0

Maga az eltérítés mint jelenség, beszámolók által került az UFO kutatásba. Az eltérítésekről az áldozatoknak cask oszlányokban vannak emlékeik. Ezek szerint az áldozatot nem emberi lények raboltak el továbbá ki lettek téve bonyolult fiziológiai és pszichológiai behatásoknak.Egy 1992-es felmérésben a népességnek az 5-6%-a tartozott azok közé, akik vallották, hogy eltérítés áldozataikká váltak. De nyomozók által készített jelentéseket is összeszámoltak már, melyek eltérítéses esetekre utalnak. 1994-ben például 13 nyomozó 1700 esetet jelentett. A számoktól eltekintve, az UFO kutatásban az eltérítés mindig is nagy figyelmet kapott.

Azok számára, akik elutasítják az UFO-k létezését, ezeket az eseteket is valószínűtlennek és hiteltelennek tartják.

Azok számára azonban, akik hisznek az UFO-k létezésében, logikusnak tűnik, hogy a növekvő UFO tevékenységgel növekszik az eltérítések száma is és ez lehetőséget teremt arra, hogy ezt a témát alaposabban megvizsgáljuk.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem szállnak le a Fehér Ház gyepén, az eltérítések megadják a választ: ezek ugyanis titokban végzett tevékenységek. Márpedig ha titokban végzik őket, akkor nyilvánvalóan azért teszik, mert nem akarják felfedni magukat. Tehát az eltérítések úgy tudják megválaszolni a kérdést, hogy a földönkívüliek nem akarják felfedni magukat.

Az eltérítésekre ugyanakkor számos magyarázat született már az UFO kutatásban. Ezekre a magyarázatokra jellemző, hogy több vitát szültek, mint választ.

Az egyik ilyen elmélet, mely szerint az eltérítéses jelentések csupán hoaxok. Ezen magyarázat szerint a történetek szándékosan lettek kitalálva, hogy félrevezessenek. Ennek az indítéka az lehet, hogy ezek a személyek pénzügyi haszonra tegyenek szert, vagy valamiféle társadalmi jutalmazást kapjanak. Ez a lehetőség fenn állhat. Azokkal a könyvekkel, melyek eltérítésekről írnak, széles körben olvasottak és előadásokat is lehet tartani belőlük.

Nem beszélve a talk showk-ról, konferenciákról, hírnévről, a társadalmi kapcsolatok növekedéséről, amely egyébként nem adatna meg a személynek. Ahhoz, pedig, hogy ilyen lehetőségekre az illető szert tegyen, nyilvánosság elé kell lépnie. A magát eltérítettnek valló személy viselkedésén nincs is semi különös, elő tudják magukat adni úgy, hogy hitelesnek tánjenek és ebből a néző ne vegyen semmit se észre.

A valódi szándék nem tűnik fel. Időközben találkoznak egészségügyi szakemberekkel és nyomozókkal, amely méginkább növeli a hitelesség látszatát. Olyan eset is előfordul, amikor az eltérített névtelenségbe burkolózik. Lehet, hogy nemhiába?

Természetesen felmerülhet a gyanúja valamilyen mentális rendellenességnek is. Mert ilyenkor a beteg beképzelheti magának, hogy őt elrabolták és ennek megfelelően viselkedik. Ilyenkor eluralkodnak rajta a jellemző pszichológiai tünetek úgy mint emlékezetkiesés, hallucinációk, disszociatív zavarok.

Ezek a személyek azonban már rendelkeznek kórtörténettel, kórházi ellátással, korábbi kezelésekkel vagy beavatkozásokkal és nehezen működnek együtt, vonakodnak attól, hogy segítsenek az orvosoknak. Homályosan, érthetetlenül fejezik ki magukat. Mindez nem jellemző az eltérítéses esetek áldozatainak nagy részére.

Az eltérítések mint hoax elmélete inkább egyedi esetekre vonatkozik. A segítségével kiszűrhetjük, mi az igazság és mi a félrevezetés, így nem árt szkeptikusan hozzáállnunk egyes esetekhez.

Seres Gábor – paranormal.hu

Felhasznált forrás:

Journal of UFO Studies, n.s. 6, 1995/96, 29?78
1996 J. Allen Hynek Center for UFO Studies