Home Spiritualitás Az Istenek arcai

Az Istenek arcai

0

Az agynak léteznek olyan képességei, melyeknek nem vagyunk tudatában, mégis befolyásolhatják hétköznapjainkat.

Az egyik ilyen jelenséget pareidoliának neveztek el a tudósok, amely arra utal, hogy absztrakt mintákból hajlamosak vagyunk arcokat és más, értelmesnek tűnő alakzatokat kivenni.

Jó példa erre a híres Mars Arc, melyről sokáig azt gondolták, hogy egy sziklacsoportból gondosan kivájt emberi arcról van szó a Cydonia régióban.

Akár gondolhatunk vallással összefüggő arcokra is: előfordult már, hogy Jézus vagy Szűz Mária arcát vélték felfedezni az ablaküveg foltjaiból, aluljárók falain lévő penészből vagy beázásból de még a piritóskenyér égési foltjain is jelent már meg vallási alak.

Ilyen volt a híres majomfa elenség is Szingapúrban, amely 2007 szeptemberében kezdődött. A jelenség azzal vette kezdetét, hogy valaki felfedezett egy kinövést egy Hong Kah-ban található fán, amely egy majom alakra hasonlított. Voltak, akik szerint ennek az alaknak isteni eredete van, de mások szerint a jelenség háttere a már említett pareidolia lehetett. A jelenség aztán tömegeket kezdett el vonzani és sokan imádkoztak a fa körül.

Egy ismeretlen személy elhelyezett egy feliratot is a fán, melyre kínaiul az volt írva, hogy a majom három éve jött el a fához, hogy megkeresse apját, a Majomistent. Az írás hozzátette azt is, hogy egy nemrégiben történt baleset nyílást hagyott a fán, amely kiszabadította a Majomistent.

A jelenségről írni kezdtek a helyi angol és kínai nyelvű lapok is, mint például a The New Paper, a The Staits Times vagy a Lianhe Zaobao. Több lap nyomozni kezdett három korábbi balesetekről is, melyek a fa körül történtek, de egyik sem lett halálos kimenetelű, a helyiek szerint feltehetőleg a fa mágikus erejének köszönhetően.

Véletlen lett volna, hogy a baleseteket könnyebben megúszták? Vagy tényleg van valamilyen erő a fában? Hozzá kell tenni, hogy egy forgalmas helyről van szó, ahol rengeteg autó elhalad. A kérdés egy sor fizikai tényezőtől is függ: a sebességtől, a reakcióidőtől, a fékerőtől, és így tovább.

A hírek megjelenése után, 2007 szeptember 13-án szingapúriak százai gyűltek össze a szomszédságban lévő Lakhatási és Fejlesztési Irodánál, hogy tiszteletdíjat fizessenek a fának. Délutánra több mint 30-an gyűltek össze a fa körül különböző ajándékokkal.

A fa egyébként egy afrikai maghagóni, melyet a Nemzeti Parkok Irodája ültetett, hogy árnyékot biztosítson, de nem ez volt az egyetlen hely Szingapúrban, ahova ezt a fát ültették. Legfőképp parkokban, nagyobb utak és autópályák mentén találhatunk ott belőlük. Ez egy ellenálló fa, amely a legtöbb talajtípusban jól nő.

A fa törzsén két majom alakzata látható, melyek közül az egyik nagyobb mint a másik. A majom alakoknak kivehetők a végtagjaik és az arcuk. Az alakzatok a fa törzsén egy simább felületen láthatók. A fa törzsének többi része durvább felületű ehhez a részhez képest. Vannak akik három majmot is látnak.

A Nemzeti Parkok Irodája egy hihető magyarázattal állt elő azzal kapcsolatban, hogyan jöhettek létre a majom alakzatok: mint ismert, a fa számos kisebb balesetnek volt a helyszíne. Ezek a balesetek sérülést okoztak a fa kérgén, majd ahogy a fa regenerálódott, újabb kéreg alakult ki a sérülten. Ez egy természetes reakció.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem biológia tanszéke is magyarázatot adott a mintákra: a kéreg mintázatai véletlenek és a minta függ attól, mekkora kárt okozott a baleset. Azt is hozzátette, hogy a sima felszín idővel el fog tűnni, ahogy új kéreg alakul majd ki alulról. Következésképp, az új réteg sötétebb és durvább lesz mint a fa többi részén.

A hívek szerint a fán megjelent képek vagy Sun Wukong, a kínai mitológia egyik istene, vagy Hanuman szerepel, aki a hindu vallásból a majomisten és a hozzájuk való imdkozás szerencsét hoz.

Az oda zarándokoló tömeg banánt, mogyorót, narancsot, krizantént és tüzijátékot visz a fához és a szerencséhez imádkozik vagy éppen a 4D számaihoz. Ez utóbbi egy lottóhoz hasonló játék Szingapúrban, ahol egy négyszámjegyű számot húznak.

Egyesek tömjént égetnek a fa mellett, ahol cinkből készült edényekbe gyűjtik a hamut. Olyan is volt, aki megnyerte a 4D-t. A szerencsés szám 4309 volt. A 9-es egyébként a kínai majom csillagjegyet szimbolizálja.

Egyesek segítenek a banán és a mogyoró szétosztásában is a fa körül.

Emberek ezrei látogatják a fát, volt egy olyan délután is, ahol 200-ra duzzadt a tömeg. Férfiak és nők vegyesen látogatják a helyet, elsősorban Kínából és Indiából, a korosztály szintén változó. Mindenki aki ellátogat a fához, pillantást akar vetni a majom képére, sokan a telefonjukkal örökítik meg az ábrát.

A tömeg olyan nagy, hogy a lakók el is kezdtek panaszkodni a zaj, a szemetelés és a közlekedési dugók miatt, melyet a szabálytalanul parkoló autók okoznak a keskeny úton. A rendőrség ennek következtében rendszeresen járja a környéket.

Két szomszédos fa is fogadni kezdte az ajándékokat: az egyik fa Guan Yin-t jelképezi, aki a Könyörület Istennője, míg a másik fa kérge a hindu elefántistenre, Ganeshára emlékeztet.

De vannak-e más magyarázatok erre a jelenségre?

A Szingapúri Nemzeti Egyetem szociológusa szerint azok többsége, akik hisznek az ábrák isteni eredetében, rendelkeznek valamilyen hittel, amely szent és sérthetetlen. Egy másik szociológus szerint bizonyos tárgyak, mint például a fa szimbóluma azért vált ennyire szent hellyé mert szimbolikus úton isteneket testesít meg.

A fán történő minta természetes úton való kialakulása az embereket fontos mitológiai alakokra emlékezteti és ez a fajta reakció jellemző a vallásos viselkedésre.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy egyre több a csaló is, akik bizonyos tárgyaknak csodát tulajdonítanak hogy ezzel bevételre tegyenek szert, átverve sok embert.

Könnyen ráfoghatjuk mindezt az agy játékára természetesen. Kérdés azonban, hogy valóban erről van-e szó?

Egy 2014-es tanulmányban tudósok olyan kutatást végeztek, ahol bizonyos számú embereknek képsorozatot mutattak. Adott képek némelyike tartalmazott arcokat, míg mások véletlenszerű rajzok voltak. Az eredmények arra mutattak rá, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel hajlamosabbak látni arcokat akkor is ha azok egyáltalán nem tartalmaznak ilyen mintákat.

A kutatók arra is rájöttek hogy az agynak az a területe is aktiválódik, amely az arc felismeréséért felelős, függetlenül attól, hogy az adott ábrák tartalmaznak e arcokat vagy sem.

Lehet, hogy az a néhány jelenség, melyet a történelem során csodának láttunk, valójában szintén csak az agy megtévesztő játéka lenne?