Home Földönkívüliek Az UFO-k rövid kultúrtörténete

Az UFO-k rövid kultúrtörténete

0

Az UFO-k mint azt tudjuk, évtizedek óta része a popkultúrának. Ezzel kapcsolatban Greg Eghigian tudománytörténész nemrég arról beszélt, hogyan változott a társadalom megítélése az UFO-król az évek során.

A következő sorokban az ő szavait idézzük:

Az idegen világok gondolata valójában az ókorig nyúlik vissza. A nyugati világ filozófusai, tudósai és teológusai között a 18. századra már valódi vita tárgya volt a kérdés, és széles körben elfogadott volt, hogy léteznek idegen civilizációk.

A 19. században azonban valami megváltozott. Ekkor jelentek meg először a beszámolók arról, hogy az emberek repülő hajókat látnak a fejük felett. Amiket az emberek akkoriban leírtak, nagyon hasonlítanak az általuk ismert dolgokra – szó szerint olyan hajókat és hajókat láttak repülni, amelyek normális esetben a tengeren közlekednek. Néhányan gőzzel hajtott hajókat láttak.

De valójában csak 1947 nyarán kezdtek el az emberek rendszeresen arról beszélni, hogy repülő tárgyakat látnak, amelyeket egyesek földönkívülieknek tulajdonítottak.

Mi történt 1947-ben?

Egy Kenneth Arnold nevű pilóta a Washington állambeli Mount Rainier közelében repült kisrepülőgépével. Repülés közben közölte a repülésirányító toronnyal, hogy csillogó fényt ragadta meg a tekintetét és aggódni kezdett, hogy össze fog ütközni egy másik repülőgéppel. Amikor közelebbről is szemügyre vette a dolgot, kilenc, szerinte nagyon furcsa alakú hajót látott, amelyek alakzatban repültek.

Miután Arnold leszállt, jelentette az észlelését a hatóságoknak egy közeli repülőtéren, és beszélt néhány riporterrel is. Amikor az egyik riporter megkérte Arnoldot, hogy írja le, hogyan mozogtak a tárgyak, azt mondta hogy úgy repültek, mint egy csészealj, ha átugranánk vele a vízen. Néhány nagyon kreatív újságíró kitalálta a repülő csészealjak címszót, és ettől kezdve a tárgyak repülő csészealjak lettek – annak ellenére, hogy Arnold maga soha nem mondta ki ezt a kifejezést.

Egy Gallup-felmérés hat héttel az esemény után kiderítette, hogy az amerikaiak 90%-a hallotta már a repülő csészealj kifejezést. Ez volt a kezdete annak a jelenségnek, amelyet egyesek repülő csészealjak korszakának és az UFO-k korabeli elképzelésének neveznek.

Napokon belül az országban más emberek is beszámoltak arról, hogy hasonló dolgokat látnak az égen. Heteken belül az amerikai légierő úgy döntött, hogy megvizsgálja a jelentéseket. Arnold története a sajtó érdeklődését is kiváltotta, és hamarosan a nemzetközi média is foglalkozott a történettel. Hónapokon belül világméretű jelenséggé vált.

Ki kezdett el foglalkozni az UFO-kkal?

Két dolog történt párhuzamosan: az első a kormány által támogatott vizsgálatok voltak az Egyesült Államokban, konkrétan a légierőnél. A Légierő 1947-től kezdve számos különböző projektet indított útjára, amelyeket alapvetően egy kérdés érdekelt: jelentenek-e az UFO-k nemzetbiztonsági fenyegetést? A kormányt nem foglalkoztatta ezeknek a dolgoknak a mélyreható tudományos elemzése.

Másrészt, 1947 és 1950 között a nagyközönség nagy részét teljesen lenyűgözte a repülő csészealjak rejtélye. Mik azok? Valódiak? Ha léteznek, akkor ki áll mögöttük? Néhányan felvetették a földönkívüliek gondolatát, de nem ezt tekintették a fő magyarázatnak. A legtöbb ember úgy vélte, hogy a tárgyak vagy az amerikai hadsereg vagy a szovjetek titkos fegyverei / repülőgépei.

A felfokozott érdeklődésből alakult ki az, amit a rajongói csoportok megfelelőjének nevezhetnénk – repülő csészealj klubok. Az 1950-es és 1960-as években ezekből nőttek ki az UFO-szervezetek, először helyi, majd országos, végül nemzetközi szinten.

De hogyan illeszkedtek a kormányzati programok az UFO kutatásba? A Légierő sok mindent zárt ajtók mögött tett, és titkos ügyként kezelt. A kormány által később titkosítás alól feloldott aktákból az derül ki, hogy több észlelés mögött titkos repülőgép fejlesztések álltak. Nem meglepő, hogy a Légierő ellenőrzés alatt tartja, mi kerülhet nyilvánosságra.

De ez a szigorú ellenőrzés egyike a sok dolognak, ami az évek során az összeesküvés-elméleteket táplálta. Az UFO-hívők körében az a gondolat alakult ki, hogy a kormány nem működik együtt velük. Szerintük valahogy rá kell venni ezeket az embereket, hogy nyilvánosságra hozzák azt amit tudnak.

Mi a modern amerikai szemlélet az UFO-król?

Egészen az 1990-es évekig a hidegháború alapvető szerepet játszott abban, hogy az amerikaiak hogyan képzelték el az UFO-kat – mind abból a szempontból, hogy hogyan gondolkodunk az emberiség technológiai kilátásairól, mind pedig a hidegháborút övező félelmekkel és aggodalmakkal kapcsolatban. De amikor a hidegháború véget ért, az érdeklődés visszaesett. Az 1990-es évek végétől a 2000-es évek elejéig a médiában csak névlegesen szerepeltek.

Mindez megváltozott a Pentagon titkos UFO-projektjéről szóló 2017-es leleplezésekkel. Ez az UFO-k iránti érdeklődés újbóli fellendülését idézte elő. Ahogy a média az UFO-król beszélt, a téma ugyanazokat a kérdéseket tartalmazta, mint korábban: ezek a tárgyak földönkívüliek? Ha nem idegenek, akkor az amerikai hadsereg fejlesztései vagy más országoké? Azok az emberek, akik kiszivárogtatják az információkat, igazat mondanak vagy szélhámosok?

Ez az egész sok szempontból az 1940-es és 1950-es évekre emlékeztetett.

Hogyan vélekednek tudósok az UFO-król?

A tudósokkal folytatott beszélgetéseim során látok némi elmozdulást afelé, hogy hajlandóak vagyunk azt mondani: Ezt a dolgot talán érdemes komolyabban megvizsgálni. Az 1990-es évek óta bekövetkezett fontos változás – különösen az asztrofizikusok és csillagászok számára – az volt, amikor több olyan bolygót felfedeztek, melyek alkalmasak lehetnek az életre.

Izgatottan várom a mélyebb tanulmányozás lehetőségét – egyrészt mint olyan jelenséget, amelyet a fizikusoknak kell vizsgálniuk, másrészt mint társadalmi és kulturális jelenséget is. A titokzatosság spekulációkat szül, és az UFO-jelenség nem olyan rejtély, amelyet könnyen meg lehet oldani. A rejtélyes része lehetőséget ad az embereknek arra, hogy nagy kérdéseket tegyenek fel nemcsak az emberiségnek az univerzumban elfoglalt helyéről, hanem a technológia és a tudás határairól is. Azt hiszem, ez az oka annak, hogy az emberek folyton visszatérnek az UFO kérdéshez.

Fotó: Schäferle / Pixabay