Home Földönkívüliek Az új-zélandi tunguska

Az új-zélandi tunguska

0

Új-Zéland déli szigetén létezik egy Tapanui nevű település. Elsőre egy átlagos kis falucskának tűnhet, ám van egy dolog, ami mégis különlegessé teszi. Tapanuitól nem messze ugyanis áll egy kráter. Néhány tudós szerint a kráter egy kisebb földcsuszamlás eredménye, Dr. Jan Pajak azonban meglepő dolgokra hívta fel a figyelmet. A kutató szerint Tapanui mellett, csakúgy mint a szibériai Tunguskában, feltételezhetően UFO szenvedett balesetet mintegy 800 évvel ezelőtt. Habár mindez meglehetősen hihetetlennek hangzik, mi történhetett valójában?

Érvek

A kutató az eseményt időszámításunk után 1178-ra becsüli, melyet radiokarbonos kormeghatározással állapított meg a kráterben lévő törmelékek alapján.

Akármi is történt Új Zélandon, az esemény hasonló volt mint az 1908-as tunguskai eset, hiszen a robbanás következtében intenzíven terjedő tűz letarolta a környék erdőségeit és állatvilágát. A katasztrófa összefüggésbe hozható egy helyi madárfaj, a moa kihalásával is.

A helyi törzs, a maori mítoszokban és irodalmában utalások vannak arra vonatkozóan, hogy egykor tűzzel járó pusztítás érkezett az űrből. Érdekes módon a sziget több településének a neve is valamilyen katasztrófával függ össze. Tapanui neve például azt jelenti a helyiek nyelvén, hogy „Nagy Robbanás”. Az egyik maori mondás szerint a sziget történelme megtalálható a települések nevében. Egy másik település, Waipahi neve azt jelenti: a hely, ahol tombolt a tűz. A szigeten sok hasonló helyiségnév is előfordul, viszont ez nem jellemző sehol máshol Új Zéland többi területein.

Peter Snow megállapította azt is, hogy a maori mitológiában egymást fedik a tűzesetekről, a moa kihalásáról és az égből jövő katasztrófáról szóló történetek. 1913-ban egy maori törzsfőnök így nyilatkozott: „a moa akkor tűnt el, amikor Tamaatea (helyi Istenség) eljött és elhozta a tüzet a szigeten”.

A tapanui kráter kutatásában óriási mérföldkőnek számít Jan Pajak felfedezése. A kutató 1989-ben megállapítja, hogy a kráterben megtalálható egy szilikátos anyag, a trinitit. Ez ugyanaz az anyag, amely az első atomrobbantás után keletkezet 1945-ben Új-Mexikóban. A kráterben a nagyrészt szilícium-dioxidból álló sivatagi homok megolvadt és enyhén radioaktív világoszöld üveggé alakult. Ezt az anyagot nevezték el trinititnek. A tapanui kráterben található trinitit a bizonyítéka annak, hogy valamilyen mesterséges objektum robbant itt fel, hiszen a természet nem tud előállítani milyen anyagot.

Ellenérvek

Az asztronómusok szerint egyáltalán nem rendkívüli, hogy időnként a Földbe becsapódik egy-egy meteor vagy idegen test, csaknem minden évszázadban előfordul egy-egy ilyen eset. Amennyiben csupán meteorról volt szó, akkor nem tekinthető szokatlannak az esemény. A 130 méter mély ovális kráter jó példa a geológiai földcsuszamlásokra is, ugyanis a becsapódást követően a földréteg elmozdult, melynek következtében lett olyan a formája, mint napjainkban.

Más történelmi feljegyzések, melyek nélkülözik a helyi mondákat szintén arra utalnak, hogy tűzvész pusztított a szigeten, melyet később árvizek kísértek, de a tűzvész okáért az őslakosokat teszik felelőssé, akik felégették az erőket, ezzel kiűzve a moákat.

Amikor az első polinéziaiak Új Zéland északi szigetére érkeztek, a környék jellemzően lombhullató volt, ahol jelen voltak a moák is. A déli szigetet pálmaerdő borította egészen a déli hegységekig. Ebben az időszakban a moa virágkorát  élte, de a madárállomány hirtelen lecsökkent ebben az időszakban. Felmerül a kérdés, hogy melyik esemény okozhatta moák eltűnését? Az első polinézek megjelenése vagy a becsapódás? Esetleg a kettő egyszerre? De akkor miért nem haltak ki a bennszülöttek is?  Függetlenül attól, hogy a maoriak pusztították ki a madarakat vagy sem, ma is találhatók moa maradványok a sziget lápjaiban, mocsaraiban, sajnos azonban ez nem ad választ a rejtélyre.

A kérdés tehát továbbra is megválaszolatlan. Lehet, hogy sose tudjuk már meg, mi történt valójában Tapanui mellett 800 évvel ezelőtt azon a bizonyos napon.

kalhh képe a Pixabay -en.