Home Hírek Bukarestben már osztják a túlélõcsomagokat

Bukarestben már osztják a túlélõcsomagokat

399
1
Megosztás

Túlélési csomagokat osztanak ki Bukarestben olyan épületek lakóinak, amelyek nem bírnának ki egy újabb nagy erejű földrengést – így döntött pénteken a román főváros közgyűlése. Sorin Oprescu főpolgármester azt mondta: ez egy kényszermegoldás katasztrófa esetére, mivel Bukarest több mint száz veszélyeztetett épülete közül alig 15-öt sikerült megerősíteni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 35 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román fővárosban több mint 372 közveszélyes épületet jelöltek meg az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel, közülük több mint száz a város központjában található: ezek többnyire 1940 előtt emelt többszintes épületek. A tulajdonosok anyagi támogatást kapnak az államtól a ház szerkezetének megerõsítésére, a javítások idejére pedig az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a lakóknak, mégis alig néhány közveszélyes épület tartószerkezetét erõsítették meg az utóbbi években.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy ingyenes túlélési csomagokat oszt szét a veszélyeztetett épületek lakóinak, feltehetõen azért is, hogy újból figyelmeztessék a lakókat az életveszélyre. A túlélési csomagban kézi feltöltésû (áramfejlesztõs) zseblámpa, fény- és hangjelzõ készülék, zsebrádió, háromféle mobiltelefon-töltõ, vízhatlan hõszigetelõ fólia, gázmaszk, elsõsegélydoboz, három palack ivóvíz, vízfertõtlenítõ tabletta, három napra elegendõ száraz élelmiszer és fluoreszkáló jelzõfény található. A bukaresti önkormányzat háromezer túlélési csomag beszerzését hagyta jóvá, félmillió lej (32 millió forint) értékben.

Ilyen gyakoriak lennének Romániában a földrengések? Vagy ez csak egy jó indok arra, hogy az embereknek adjanak némi mentõövet egy feltehetõen hamarosan bekövetkezõ kataklizma esetére?

1 COMMENT

  1. Hogy milyen gyakoriak a romániai földrengések, azt a cikk meg is válaszolja, de a nagy földrengéseken kívül is évente akár többször is elõfordulnak kisebbek. Amúgy már évek óta “várják” a ’77-es földrengés megismétlõdését. És igen, ennyire nagy a veszély, és komolyan is veszik, szóval nem hiszem, hogy más jellegû kataklizmára készítenék fel az embereket, fõleg nem úgy, hogy csak a düledezõ tömbházak lakói kapnak túlélõcsomagot.
    Ha meg mégis UFO invázió lesz, akkor a többiek majd beállhatnak az ajtó alá 😀