Home Cikkek Costa Rica-i kőgolyók rejtélye

Costa Rica-i kőgolyók rejtélye

422
0
Megosztás

A legalább 500 éves kőgolyókra az 1930-as években találtak rá a Costa Rica-i dzsungelben. A titokzatos kőgolyók szinte tökéletes szabályos mértani gömbök. Ezek a kőgolyók korunk egyik régészeti rejtélye, mert keletkezési idejük és céljuk is ismeretlen, de kétségkívül mesterséges eredetűek. Az elfogadott szemlélet szerint a kihalt Diquís-kultúra képviselői készítették őket. Napjainkban nagyjából 300 különböző méretű kőgolyó található a Diquís-deltában.

1
A kőgolyók mérete néhány centiméteres átmérőtől a 2,14 méteresig változik. A nagyobbak súlya elérheti a 15 tonnát. Van köztük gabbró, mészkő, homokkő és gránit anyagú is. Alakjuk tökéletes, a mértani gömbtől alig tér el. Egyiken sincsenek vésett jelek vagy díszítések. Érdekes, hogy nem találtak olyan szerszámokat, amikkel kifaraghatták volna őket. A több mint 300 darab kőgolyót ?minden bizonnyal emberek? készítették, azonban azt, hogy pontosan kik, milyen célból és milyen eszközökkel készítették a kőből kialakított gömböket, nem lehet tudni.

10 2 3 6 9 5 8 7
Ami a tudósoknak fejtörést okoz, hogy majdnem tökéletes mértani gömbformákra vannak formálva ezek a kövek, amelyet a ?természet képes létrehozni?. Díszítések és vésett jelek a kőgömbökön nem találhatóak. A kövek lelőhelyeinek környezetében nem találtak olyan eszközöket, amelyekkel a gömb alakokat kifaraghatták volna. A kőgolyókat a XIX. században fedezték fel, de tudományos írást csak 1930-ban készítettek róla.

Látogatók