Home A tudomány rejtélyei Csak illúzió lehet az univerzum tágulása

Csak illúzió lehet az univerzum tágulása

0

Egy új elméleti tanulmány szerint az univerzum tágulása lehet egy illúzió. A kutatás új megközelítést javasol a kozmológiai konstans problémájára és lehetséges megoldásokat kínál a sötét energia és a sötét anyag rejtélyeire.

A tanulmány szerint, amelyet Lucas Lombriser, a Genfi Egyetem teoretikus fizikájának professzora írt a Classical and Quantum Gravity című folyóiratban, a tágulást jelző megfigyelt hatások inkább a részecskék tömegeinek időbeli változásával magyarázhatók, nem pedig az univerzum valós tágulásával. A kutató szerint az Univerzum nem tágul, hanem inkább lapos és statikus, és a megfigyelt hatásokat a részecskék tömegének időbeli fejlődése magyarázza. A tanulmány azt is sugallja, hogy a mező fluktuációi magyarázhatják a sötét anyagot.

Lombriser matematikai értelmezése szerint az univerzum sík és statikus, hasonlóan Einstein korábbi nézeteihez. Az időtérben jelen lévő mező ingadozásai változásokat okoznak a kozmológiai konstansban és a részecskék tömegeiben, amelyek magyarázzák a távoli galaxiskötegek megfigyelt vöröseltolódását.

A tanulmány továbbá arra utal, hogy a sötét energia fogalma nem feltétlenül szükséges ebben a modellben. Habár a kutatás izgalmas nézőpontot mutat és számos kozmológiai problémát megcélzott, óvatosságot tanácsolnak, mivel a modell bizonyos elemei nem tesztelhetők a közeljövőben.

Fotó: Pixabay