Home Földönkívüliek Dekódolt gabonakörök

Dekódolt gabonakörök

0

2001-ben rejtélyes gabonakör jelent meg Nagy Britannia legnagyobb rádióteleszkópja környékén Childboltonban. A búzamezőn elterülő jel valamilyen adatsorból álló formációnak felelt meg. Később azonban megdöbbentő hasonlóságot fedeztek fel a Carl Sagan által 1974-ben elküldött rádióüzenet és a childboltoni gabonakör között. Az üzenetet szintén a kettes számrendszerben kaptuk vissza, melyet sikerült is dekódolni.

Az esemény, amely 2001-ben történt. Nagy jelentőségű volt. A témáról még a média is beszámolt, mert egy olyan dologról volt szó, amely felett nem lehetett szemet hunyni. Angliában, Childboltonban található az ország legnagyobb rádióteleszkópja, melynek közelében egy rendkívül érdekes esemény történt. 2001 augusztus 14-én egy olyan szerkezetet fedeztek fel, amely különbözött az addigi gabonaköröktől. Nappal a mező rendezetlennek tűnt, de ahogy közeledett az este és az árnyékok lassan nőttek, egy ábra volt kivehető belőle. Egy arc vált láthatóvá. A gabonakör egy eddig teljesen ismeretlen technikával készült. A minta olyan volt mintha csak kinyomtatták volna.

Ám három nappal később a nem messze tőle egy másik, csíkszerű ábra is megjelent. Ez a rajz inkább egy adathalmaznak tűnt, melyben az adatok vízszintesen és függőlegesen szerepeltek. A kutatók megdöbbentő hasonlóságot fedeztek fel a minta és Carl Sagan üzenete között, aki 1974-ben üzenetet küldött a világűrbe a Puerto Rico-i Arecibo teleszkóppal. Az üzenet a kettes számrendszeren alapult, amely alapvető információkat tartalmazott az ember genetikai felépítéséről, a bolygóról és a környezetéről.

A 2001-ben megjelent ábra is hasonló volt ehhez, de némi eltéréseket mutatott, miután alaposabban áttanulmányozták. Sagan üzenete tartalmazta a számrendszerünket, a Földön található főbb kémiai elemeket, a DNS struktúrát, magasságunkat és testünk felépítését, néhány növényfajt, és a rádióteleszkóp vázlatát ahonnan az üzenetet küldték.

A kapott üzenet ugyanazt a számrendszert tartalmazza, de a szénnel ellentétben a szilíciumot jelöli meg fő kémiai elemként. Az ábrán felfedezhető egy, a testhez képest viszonylag nagy fejjel rendelkező figura, amely meglehetősen hasonlít az emberhez. A genetikai szerkezetüket tekintve egy plusz DNS szál található meg a dupla hélix mellett, tehát összesen három száluk van. Magasságuk körülbelül 1,2 méter, naprendszerükben a harmadik, negyedik és ötödik bolygót jelölik meg ahol laknak. Népességüket 21,3 milliárdként tüntetik fel. A rádióteleszkóp helyett valamilyen bonyolultabb szerkezetet ábrázolnak.

Fontos megjegyezni, hogy 1 évvel korábban ugyanazon a helyen egy másik, bonyolult ábra is megjelent. Elképzelhető, hogy ugyanaz a kódolt üzenet volt amit 2001-ben felfedeztek? Lehet, hogy más értelmezési eljárással ugyanazt olvashattuk volna ki abból a gabonakörből is? Ha ez nem egy rendkívül kreatív átverés, akkor mi van ha egy igen komoly válasz egy idegen civilizációtól? A childboltoni gabonakörök új kérdéseket vetnek fel. Vajon kik állhatnak a háttérben? Idegenek? És mi a céljuk az üzenettel? Mi lenne ha válaszolnánk?

1 évvel később a Hampshire megyében található Crabwood mellett megjelent egy újabb gabonakör, amely új megvilágításba helyezte az addigi kérdéskört. Egy egyértelműen kivehető földönkívüli arc jelent meg a mező közepén, amely mellett egy koronghoz hasonló kör volt látható, melybe valamilyen szintén kódolt üzenetet írtak.  Az üzenet elkészítése egészen más technológián alapult.

A benne található formációk különböző vastagságúak voltak. Az üzenet spirálisan haladt a korongban. Egy informatikusnak, Paul Vigaynak azonban sikerült megfejtenie az üzenetet.  A programozónak a képet meglehetősen fel kellett nagyítania ahhoz, hogy megállapítsa, hol vannak álló és fekvő gabonakörök.

Feltűnt az is, hogy egy feleakkora magas kocka mint a többi, sokszor ismétlődött. Amikor ezt megszámolta, 8 bájtnak megfelelő távolságra volt a többitől. Egyértelművé vált, hogy ezt az üzenetet bináris nyelven írták. Miután ez kiderült, egyszerűvé vált a dolog: az üzenetet át kellett konvertálni ASCII szabványba, amely a számítástechnikában az ABC szabványa. Az üzenet angol nyelvű volt és így szólt:

Óvakodjatok a hamis ajándékok kínálóitól és a be nem tartott ígéretektől. Sok a fájdalom, de van még idő. Létezik jó is odakint. Mi a megtévesztés ellen vagyunk. Átvitel vége. Az üzenet meglepő volt. Vajon a kép őket ábrázolja vagy azokat akiktől óvakodnunk kell? Vajon ez azt jelentené, hogy elkezdődött kozmikus kapcsolatunk?