Home A múlt rejtélyei Dighton-szikla: Az Amerikai Rejtély, amely 300 Éve Zavarja a Tudósokat

Dighton-szikla: Az Amerikai Rejtély, amely 300 Éve Zavarja a Tudósokat

0

A Massachusetts államban található Dighton-szikla már több mint 300 éve egy megoldatlan rejtélyt jelent. A hatalmas szikla tele van furcsa jelekkel és írásjelekkel, amelyek eredete és jelentése mindmáig ismeretlen marad.

Ez a jelenség nem áll egyedül, mivel a világban több olyan régészeti lelet is előkerült, amelyet a kutatók még mindig nem tudtak megfejteni. Például ott van a hírhedt fatotem vagy a rejtélyes Voynich-kézirat.

A Dighton-szikla esetében sem sikerült még eddig rájönni a rajta található üzenet titkára. A közel 40 tonnás sziklát annak idején a Taunton folyóból forgatták ki, és ekkor bukkantak rá az értékes leletre.

A Taunton folyó korábban is felbukkanásokat produkált más hasonló régészeti leletekkel, de ez volt az egyetlen eset, amelynél sem a pontos eredetet, sem pedig az üzenetet nem sikerült még eddig megfejteni.

A kutatók már 300 éve próbálkoznak a sziklán látható jelek megértésével, de eredménytelenül. Az első angol telepesek már 1680-ban írtak róla, és akkor is érdekelték őket a szikla titkai. Azóta számtalan kutatást végeztek, és a sziklát elszállították egy múzeumba megőrzésre és némi restaurálásra.

A restaurálás során azonban arra lettek figyelmesek, hogy a szikla jelei teljesen egyediek, és egyetlen ismert írásrendszerhez sem hasonlítanak. Ezért merült fel a gyanú, hogy talán egy letűnt civilizáció utolsó megmaradt emléke lehet.

Ez az elmélet logikus lenne, de van egy probléma vele: ha valóban létezett egy ilyen civilizáció, akkor valószínűleg más emlékeket is felfedeztek volna máshol a környéken. Azonban eddig sem előtte, sem azóta nem bukkantak más leletre, ami kapcsolatba hozható lenne a Dighton-sziklával, így ez az elmélet továbbra is csak egy feltételezés marad, amelyet nem támaszt alá elég bizonyíték.

Egy másik elmélet Atlantiszra utal, de mivel Atlantisz helye még mindig ismeretlen, így ez is csak egy találgatás marad.

Egy másik lehetőség, hogy az üzenetet egy idegen civilizáció hagyta hátra, mivel a jelek semmilyen ismert nyelvhez nem hasonlítanak. Ez azt sugallja, hogy valami titkos kód nyelven írták az üzenetet, és az emberek nem képesek rájönni a jelentésére.

A legvalószínűbb teória azonban az, hogy az amerikai őslakosok készítették a sziklán látható jeleket. Bár még mindig nincs bizonyíték erre, hasonló kövekről írtak le Vermontban és a környező államokban. Ez arra utal, hogy talán egy eddig nem ismert őslakos csoport lehetett, akik saját kódnyelvükön kommunikáltak és írtak.

Bármelyik elmélet is igaz legyen, a Dighton-szikla továbbra is egy izgalmas és rejtélyes lelet marad, amely kérdéseket vet fel a régészek és a történészek számára. Talán egy nap sikerül majd megfejteni az üzenetet, és megismerhetjük a szikla titkait. Addig is további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy felfedezzük ennek a különleges sziklának az eredetét és jelentését.

Fotó: Frank S. Davis