Home A múlt rejtélyei Eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszerben

Eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszerben

343
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

12601167_fe8a0f072bff607e22189944ddf450d2_wmAmerikai csillagászok eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszer külső vidékén ? írja az MTI. Találtak közöttük egy jeges objektumot, amely olyan hatalmas pályán kerüli meg a Napot, hogy valószínűleg más csillagok gravitációja is hatással van rá.

Az égitesteket akkor vették észre, amikor a Naprendszer egy lehetséges kilencedik bolygójának a helyét igyekeztek megállapítani. Ennek létére nagyrészt a külső Naprendszer objektumainak különleges tulajdonságaiból következtettek. A külső tartomány kisebb égitestjeinek elemzése alapján a tudósok arra következtettek, hogy a kilencedik bolygó, ha létezik egyáltalán, sokszor akkora, mint a Föld, és legalább kétszázszor olyan messze kering a Naptól.

12601167_fe8a0f072bff607e22189944ddf450d2_wm

A kutatók szerint az új tanulmány segít a feltételezett bolygó helyének meghatározásában. A most felfedezett égitestek egyike ? a 2014 FE72 jelű ? az Oort-felhő, vagyis a Naprendszer legkülső régiójában található üstököszóna első távoli objektuma, amelynek pályája a Neptunusznál is távolibb, és háromezerszer akkora távolságra kering a Naptól, mint a Föld. A kutatás a világ több obszervatóriumának, többek között a négyméteres chilei Blanco és a nyolcméteres hawaii Subaru teleszkópnak a használatával folyt. Az Astronomical Journalben megjelent tanulmány szerzői, Scott Sheppard és Chad Trujillo elküldték a felfedezésük részleteit az aszteroidákat, üstökösöket és egyéb kisebb égitesteket katalogizáló Minor Planet Centernek.

index.hu