Home A múlt rejtélyei Eddig ismeretlen építményeket találtak Machu Picchu közelében

Eddig ismeretlen építményeket találtak Machu Picchu közelében

0

Tudományos eszközökkel felszerelt drónok új felfedezést tettek a Machu Picchu Nemzeti Parkban.

A Machu Picchu, amelyet az inka civilizáció több mint 500 évvel ezelőtt épített magasan az Andok hegységben, ma is az egyik leglenyűgözőbb és legnépszerűbb látogatói látványosság egész Peruban.

A helyszín – csakúgy, mint a környező Machu Picchu Nemzeti Park – továbbra is a régészeti feltárások elsődleges célpontja, ahol még mindig rendszeresen történnek új felfedezések.

Az egyik ilyen felfedezést nemrégiben a lengyelországi Varsói Egyetem régészekből álló csapata tette, akik LIDAR-ral (fényérzékeléssel és távolságméréssel) felszerelt drónokkal vizsgálták a Chachabamba inka komplexum – egy vízzel kapcsolatos szertartási központ – környékét.

Az általuk gyűjtött adatok tizenkét, korábban ismeretlen építmény jelenlétét mutatták ki, amelyeket kör- és téglalap alakban emeltek a komplexum peremén.

Ma már úgy vélik, hogy ezek egykor a helyszínt működtetők lakhelyei voltak.

“Vannak arra utaló jelek, hogy főként nők gondozták a komplexumot amire egy lengyel-perui csapat korábbi ásatásai során felfedezett tárgyak is utalnak.”” – mondta Dominika Sieczkowska, a Varsói Egyetem Andok Kutatóközpontjának munkatársa.

A LIDAR-felvételekből még sok érdekes dolgra derülhet fény.

Fotó: Dominika Sieczkowska