Home Földönkívüliek Eddigi ismeretlen tartományokban keresgél a SETI az idegen élet nyomai után

Eddigi ismeretlen tartományokban keresgél a SETI az idegen élet nyomai után

0

A SETI jelenleg kutatásainak új határait tárja fel az alacsonyabb frekvenciák (10-250 MHz) vizsgálatával, a világ legérzékenyebb alacsony frekvenciás teleszkópjának, a Low-Frequency Array-nak (LOFAR) a segítségével. A SETI hagyományos erőfeszítései eddig a magasabb rádiófrekvenciákra összpontosítottak, ez a tanulmány azonban a potenciális földönkívüli nyomok keresését kívánja kiszélesíteni.

A tanulmány eddig 44 exobolygót vizsgált a LOFAR segítségével, 110 és 190 MHz közötti frekvenciákat lefedve. Annak ellenére, hogy a kutatóknak a Föld által generált rádiófrekvenciás interferenciával kapcsolatos kihívásokkal kellett szembenézniük, a potenciális földönkívüli jelek elkülönítésére egy újszerű módszert alkalmaztak.

Bár a kezdeti mérések nem mutattak ki intelligens életre utaló jeleket, a tanulmány jelentős lépést jelent a földönkívüli intelligencia kutatásának kiterjesztésében. A folyamatban lévő mérések, mint például a 30-85 MHz-közötti Nenufar és a további LOFAR megfigyelések ígéretesek lehetnek a jövőbeli felfedezések szempontjából. Owen Johnson asztrofizikus hangsúlyozta, a technológia folyamatos fejlődését és a kozmosz rejtélyeinek megfejtése iránti elkötelezettségünket.

Fotó: ESA / NASA