Home Paranormális jelenségek Edison és a szellemgép

Edison és a szellemgép

0

?Egy olyan eszköz megépítésén dolgozom, amely lehetővé tenné számunkra kommunikálni az eltávozott személyiségekkel.?

Ezek a szavak hangzottak el Edisontól egy interjú során 1920 októberében, amely az Amerikai Magazin akkori számában jelent meg. Abban az időben Edison valóságos sztár volt, egy briliáns elme, mondhatnánk azt is, hogy a XX. századi Ipari Forradalom egyik meghatározó alakja, aki az egyik legtermékenyebb feltaláló volt hiszen 1093 amerikai szabadalmat jelentett be. Ő és az ő munkássága rengeteg technikai eszköz fejlődését előrevitte, emberek életét változtatta meg, legyen szó a villanykörtéről, a kameráról vagy a fonográfról.

edison

SZELLEM A GÉPBEN

Ugyanakkor Edison feltalálta a szellemdobozt is. – egy gép, amely képes a halottakkal kommunkálni? A paranormális jelenségeket kutató tudósok körében már régóta vita tárgya, hogy Edison valóban feltalált-e ilyen eszközt, ha igen, akkor ennek az idő folyamán valahogy nyoma veszett. Ezenkívül nincsenek prototípusok vagy sematikus ábrák, tervrajzok. Tehát megépítette vagy sem? A Scientific American egyik interjújában, mely ugyanabban az évben és hónapban történt, Edison így fogalmazott: ?Már egy ideje gondolkodom egy olyan gép vagy szerkezet megépítésén, amely képes lenne együttműködni meghalt személyekkel vagy más valóságokkal, szellemekkel?. Két idézetünk van tehát Edisontól, melyek nagyon hasonlók. Az egyikben úgy fogalmaz, hogy dolgozik ezen a szerkezeten, a másik idézetében pedig csupán gondolkodik rajta. Láthatjuk tehát, hogy némiképp ellentmondásos a helyzet, habár a cikk Edison idézetei ellenére így fogalmaz: ?A szerkezet jelenleg kísérleti stádiumban van? – alighanem tehát prototípusról van szó.
Mivel azonban nincs bizonyítékunk arra, hogy Edison valaha is épített volna ilyen eszközt, következtetéseket csak elméleti szinten szabad levonnunk. Attól eltekintve, hogy Edison csak ötletként vetette fel a szerkezetet, elmondhatjuk, hogy a feltalálót érdekelte ez a terület. Mialatt a iparosodás teljes gőzzel folytatódott és sorra születtek az új találmányok, addig Amerikában kialakult egy új mozgalom ? a spiritualitás. Ez a filozófia már a kialakulása óta harcban állt a logikával, a tudományos tételekkel, elméletekkel, egyszóval mindig is ellentétben álltak egymással.

A KÍVÁNSÁG TELJESÜLHET

Miért érdekelték Edisont a paranormális jelenségek? Sok fizikus médiumokat alkalmazott és szeánszokat szervezett, egyes médiumok képesek voltak gyorsabban előhívni az ektoplazmát mint ahogy Harry Houdini bemutatná valamelyik trükkjét. Annak a gondolata, hogy halottakkal kommunikáljunk, egyre népszerűbbé vált. Ha ez lehetséges lenne, mondta Edison, akkor lehetne építeni egy eszközt, amely a médiumok helyett dolgozhatna. ?Nem állítom azt, hogy a személyiségünk a halál után más valóságba kerül? – mondta a Scietific Americannak. ?Nem állítok semmit, mert nem tudok semmit erről a dologról. Senki más sem tudja. De azt állítom, hogy lehetséges építeni egy olyan szerkezetet, amely alkalmas arra, hogy rajtuk keresztül más valóságban élő tudatok kapcsolatba lépjenek velünk, kifejezzék mondanivalójukat mint ahogy például az Ouja tábla is, vagy a médiumok is alkalmasak erre.? Edison szerint ha az emberiségnek szükségük van valamire, akkor egy találmány képes teljesíteni kívánságukat. ?Hiszem, hogyha csakis tudományos eszközök segítségével fogunk eredményeket elérni a paranormális jelenségek kutatásában, mint ahogy ahogy az orvostudományban, vegyészetben és egyéb területeken is történik.

MIRE GONDOLT EDISON?

Edison csak nagyon kevés részletet feltárt az eszközről, melyet szándékozott megépíteni. Csak találgatni tudunk, hogy vajon azért mert az őt megbízó üzletember megkérte, hogy ne mondjon részleteket vagy azért mert valójában nem is voltak konkrét ötletei. ?A szerkezet úgy működik, mint egy elektroncső? – mondta. ?Mondhatjuk azt is, hogy a legcsekélyebb energia szükséges ahhoz, hogy újragerjesszük a rendszert a működéshez?. Ő ezt egy tóhoz hasonlította, amely körkörösen áramlik egy hatalmas elektroncsőben így képezve egy hatalmas áramlatot. A leggyengébb energiájú üzenet, amely a szellemektől érkezik, kölcsönhatásba lép a nagy érzékenységű elektroncsővel, amely nagymértékben felerősíti azt ?így adva nekünk jelet érdeklődési szándékainkra?. Edison nem mondott többet a szerkezet működési elvéről, de tény hogy az agyában már megszületett az eszköz. Közölte is beosztottaival, akik a gépen dolgoztak, hogy aki netán elhalálozna, és az eszköz működni fog, ők legyenek az elsők, akik majd üzenni fognak az eszközön keresztül odaátról. Ismét lejegyezzük, nincs bizonyíték arra, hogy az eszköz megépült volna, de akár az is lehetséges hogy megépült, de utána meg lett semmisítve a tervekkel együtt ? talán mert nem működött és Edison el akarta kerülni majd az őt érő kritikákat.

A SUMPTION DOBOZ

Edison szerkezetének elve nincs összefüggésben napjaink szellemvadászati eszközeivel és tévedés lenne azt feltételezni, hogy a Sumption doboz Edison ötletén alapul. Frank Sumption, a róla elnevezett Sumption doboz feltalálója nem csak kijelentéseket tett. 2007-ben Rosemary Ellen Guiley riporternek azt nyilatkozta a TAPS Paramagazine-nak, hogy a doboz megépítésére egy cikk motiválta az EVP jelenségekről, melyet a Popular Electronics magazinban olvasott. A Sumption doboz sima háttérzajon alapul, melyben a hallható tartományban lévő szellemi eredetű zajokat fedezhetünk fel. Egy speciálisan modulált rádióról van szó, amely az AM és az FM hullámhosszon egyaránt zavartalan fehér zajt keres. A háttérzaj tehát véletlenszerű. Sumption szerint a szellemek különálló szavakban foglalják össze üzeneteiket a háttérzajban, hogy az érthető legyen számunkra.
Ugyanakkor a különböző szellemvadász-csoportok szerte a világon más és más eszközöket használnak a kutatásokra. Néhány nagyra becsült kutató meg van győződve a jelenség valódiságáról, de az igazság még odaát van, hacsak a másvilággal való kommunikáció nem fejlődik. Addig is minden alacsony szintű EVP felvétel más és más értelmezést kap.

EDISON ÉS A HALÁL UTÁNI ÉLET

Mint ahogy az interjúk során kiderült, Edison nem volt híve a halál utáni élet hagyományos értelmezésének. Ő úgy gondolta, hogy ?az élet elpusztíthatatlan és a testünk megszámlálhatatlanul sok apró darabokból áll, melyek közül mindegyiknek van önálló lelke, ezek a lelkek pedig az élet egységei. Minden ami élő, az kapcsolatban áll egymással. Számos oka van annak, amiért mi emberi teremtmények vagyunk és ennélfogva magasabb szinten állunk mint az egységek. Ezért gondolom azt hogy mi mindannyian milliónyi lelkek vagyunk és testünk és elménk valójában lelkünknek megnyilvánulása fizikai formában… A lelkek örökké élnek… A halál csupán átmenet a lelkek számára egy másik valóságba?. ?Hiszek abban, hogy személyiségünk túléli a halált?. – mondta Edison. ?Márpedig ha ez így van, az eszközömnek működnie kell. Ez az amiért most lázasan dolgozom a világ egyik legérzékenyebb műszerén és nagy érdeklődéssel várom az eredményeket?. Figyelembe véve mindezen sorokat, elmondhatjuk hogy Edison találmányai nem csak megváltoztatták a világot, hanem olyan gondolatokat is felébresztett másokban, melyről akkoriban álmodni sem mert senki.

Seres Gábor – paranormal.hu