csütörtök, december 13, 2018
Home A múlt rejtélyei Egy felfedezés miatt át kell írni az ókori történelmet!

Egy felfedezés miatt át kell írni az ókori történelmet!

572
0
Megosztás

Az időszámítás előtt 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Lehet, hogy egy nem várt felfedezés sok tekintetben átírhatja az ókor történelmét.

Arról van ugyanis szó, hogy a valaha volt legkorábban feljegyzett napfogyatkozás idejét sikerült meghatározni.

Ez azonban az egész ókorra óriási hatással lehet…

A Biblia, és más egyiptomi szövegek is segítségükre voltak a kutatóknak abban, hogy pontosítani tudták a régészek az adataikat, és a II. Nagy Ramszesz uralkodásának részleteit.

A kérdéses bibliai szöveg az Ószövetségben lévő Józsué könyvében szerepel, és évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat.

Ebben olvasható, hogy miután Józsué Izrael népét elvezette Kánaánba – az ókori Közel-Kelet azon területére, amely a mai Izraelnek és palesztin területeknek felel meg – így imádkozott:

„Állj meg nap, Gibeonban, és hold az Ajalon völgyében! És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein.” „Ha ezek a szavak egy valódi megfigyelést írnak le, akkor egy nagyon fontos csillagászati jelenség zajlott le. Az a kérdés, mit jelent pontosan a szöveg” – fejtegették a tudósok.

Arra, hogy az izraeliták Kánaánban voltak időszámításunk előtt 1500 és 1050 között, a Merenptah-sztélé szövegében is vannak utalások.

A Merenptah-sztélé az időszámításunk előtt 1213–1203 között uralkodott Merenptah ókori egyiptomi fáraónak, II. Ramszesz fiának egy felirata, amely fekete gránitból készült sztélé hátoldalán található.

A kutatók korábban csak a teljes napfogyatkozások nyomait keresték, nem vették figyelembe, hogy előfordulhatott gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látványa nem tudja a nagy távolság miatt teljesen kitakarni a napkorongot.

Ezért láthatóvá válik körülötte egyfajta tűzgyűrű szerű anomália.

Egy új módszert fejlesztettek ki, aminek segítségével sikerült megállapítaniuk, hogy 1207 október 30-án délután következhetett be az egyetlen Kánaánból látható gyűrűs napfogyatkozás.

Ha ez helytálló, akkor nemcsak sikerült meghatározniuk a valaha feljegyzett legrégebbi napfogyatkozás pontos idejét, de évekre lebontható pontossággal határozhatják meg általa II. Ramszesz és fia, Merenptah uralkodásának dátumait.

Hatalmas viszonyítási alapjuk lesz ugyanis a tudósoknak, amival a történelmet elemeiben tehetik részletsebbé már ami az időpontokat illeti, ez pedig önmagában átírhatja jelentős mértékben az ókor történetét.

Avilagtitkai