Home Cikkek Egy idegen lény boncolása

Egy idegen lény boncolása

779
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 9 percig tart

A Roswell ufó után talán a második legvitatottabb ügy egy videóhoz fűzhető, melyen egy állítólagos földönkívüli lényt boncolnak. A sokat vitatott felvételről most lehull a lepel.

Az idegenektől való láz Roswell után sem ért véget. Nem tudni pontosan mikor, de valamikor talán az 1990-es években került nyilvánosságra egy fekete-fehér videofelvétel melyen egy idegen lény boncolása látható, s állítólag az 1947-es roswelli balesetben elhunyt lények egyike látható rajta. Az anyag egy bizonyos Ray Santillitől származott, aki később eladta az eredetileg 17 percesnek mondott video anyag egy részletét, melyet több mint 32 országban sugároztak később hatalmas nézettségi adatokkal. 2006-ban Santilli azonban váratlanul elismerte, hogy a felvétel nem eredeti, legalábbis nem teljes egészében. Állítása szerint egy rekonstrukció, mégpedig az eredeti, soha, s azóta sem látott anyag ügyes replikája. Néhány képkocka ténylegesen az eredeti filmből van, de a többit ők maguk forgatták újra hozzá. Természetesen ettől kezdve Ray Santilli filmjét hoaxnak nyilvánították, hisz joggal felmerül bennünk is a kérdés: Ha látta az eredeti felvételeket, miért nincs birtokában? Pláne ha még ?állítólag? képkockákat is sikerült beillesztenie replikájába.

roswell0

A felvétel adásba is került az ?Alien Autopsy: Fact or Fiction? cím alatt, s hatalmas szenzációnak bizonyult. Természetesen ölre menő viták, és okfejtések alakultak ki körülötte, mely még magát Hollywoodot is megmozgatta, ugyanis az Oscar-díjas speciális effekt és make-up készítő hírében álló Stan Winston, Allen Daviau operatőr, és Cyril Wecht törvényszéki patológus is megvizsgálták a szóban forgó filmet, melyről az volt a véleményük, hogy az ott látott eljárások hitelesnek tűnnek, mégsem hiszik, hogy valóban egy igazi idegent láthatunk a boncasztalon. Később akárhányszor azt állították, hogy a felvétel fake, Santilli mindig kijavította az álláspontot és csak annyit mondott: ?rekonstruált felvétel?. Meg volt győződve a maga igazáról, vagyis arról, hogy állítása szerint a felvétel eredetijét próbálták meg újraforgatni, amit még 1992 tájékán látott, s ez, mint utóbbi, furcsa mód el is veszett.

Állítólagosan néhány eredeti frame-et, azaz képkockát is tartalmazott Santilli videója, erre azonban soha senki nem jött rá, melyek azok a képkockák ? ha egyáltalán léteznek. Santilli később elmondta, hogyan készítették elő a forgatást. A Rochester-téren egy üres épület félreeső termében kezdték meg a forgatást Londonban. Egy bizonyos John Humphreys (színész, és szobrász) lett felbérelve a nemes feladatra, hogy készítse el az idegen lény testét. Ez körülbelül háromheti munkájába tellett, ezalatt olyan anyagokat használt fel a siker érdekében, mint a birkaagy, málnalekvár, tyúkzsigerek, elvágott újpercek. Humphreys egyébként a felvételen is látható, ő volt a fő tudós, aki a boncolást vezette, így lehetősége nyílt arra, hogy irányítása alatt tartsa a dolgokat a minél nagyobb realizmus érdekében. Miután a filmet elkészítették, a ?tetemet? apró darabkákra darabolták össze, majd kukába dobták, mintha csak szemét lenne.

Emlékszünk még azokra a képekre, melyeken Roswellből származó idegen roncsdarabkák láthatóak, többek között a hatujjas tenyérpanel? Nos, Santilli szerint azok (legalábbis a hatujjas panel mindenképp) Humphreys-úr művei, azaz nem valódiak, de szintén valódi ?beszámolók? valahol létező tárgyain alapultak. Az idegenek iránti láz azonban a mai napig nem ért véget. Később is napvilágot látott egy orosz felvétel szintén egy idegen lény boncolásáról, melyet később ugyanúgy lelepleztek, mint elődjét, a Santilli-filmet. 2011 májusában látott napvilágot egy újabb felvétel sorozat, melyek állítólag egy titkos katonai archívumból valók és a tényleges Roswell utáni eseményeket láthatjuk rajtuk. Az első videón állítólag az 1947-ben, Roswellben lezuhant földönkívüli látható, méghozzá életnagyságban. Ez arra engedne következtetni, hogy az idegenek közül volt, aki életben volt (más források is erről számolnak be) így mondhatni fogva tartva próbáltak meg technológiai, és egyéb ismereteket kicsikarni belőle, de ebbe ne menjünk bele, hiszen a téma ezen részéről – mint ahogyan a sztori többi aspektusáról – könyveket lehetne írni.

Hogy mennyire hisszük el a videón látottakat, és egyáltalán az egész Roswell-teóriát, az ízlés, hit és egyben fogékonyság kérdése. A felvételeket 7 kazettára rögzítették valamikor 1942 és 1969 között korabeli módszerekkel. Ezek a mozgóképanyagok ufó észleléseket és idegenekkel való kísérleteket tartalmaztak. A videóból kitűnik az, hogy az idegen szája nem mozog. Szemeivel viszont többször is pislog a felvétel során, ráadásul ezen folyamat rendkívül élethűnek tűnik. Szemgolyóit nem látni, vagy legalábbis a feltételen nem tükröződik vissza semmilyen környezeti fény bennük, ami azt feltételezi, hogy vagy mély szemgödrökkel rendelkezik, vagy hatalmas pupillái egyszerűen nem tükrözik a fényt. Szintén érdekes viszont az, hogy a szemeken és környékükön kívül teljesen mozdulatlan az arc, mimikának még csak a jelét sem lehet fölfedezni rajta, mintha egyszerűen nem lennének a lénynek arcizmai.

Az idegen súlyáról és testfelépítéséről semmit nem tudunk, hisz a videóból nem sok derül ki. Első ránézésre kísértetiesen hasonlít a kis szürkékre, s fizikailag alacsonyabbnak tűnik, mint egy átlagember. Hogy milyen körülmények között készült a felvétel, arról szintén nem rendelkezünk kellő információkkal, de feltehetően különféle kísérletek, vizsgálatok során készülhettek. De vajon valódi felvételről van szó, vagy egy egyszerű hamisítványról? Ha jobban szemügyre (illetve fülügyre) vesszük a felvételt, hallani lehet egy folyamatos kattogást, illetve a kép minősége is arra enged következtetni, hogy ez a videó tulajdonképp ?videó egy másik videóról?. A régi filmvetítő kattogó hangja az egész felvételt végigkíséri, mintegy bizonyítékként szolgálva arra vonatkozóan, hogy korabeli anyaggal van dolgunk. Ez azonban nem jelent semmit, manapság bármit meg lehet oldani, s ne feledjük, a CGI korában élünk.

Lassan azt mondhatjuk, hogy bárhol, bárki tud megfelelő tudással hasonló ?kiszivárgott? videót készíteni. Ha újra megnézzük a felvételt ? ezúttal a lény kezeinek mozgására koncentrálva ? szintén az a benyomás kel bennünk, mintha egy nagyon jól megcsinált, tisztességes CGI munkát látnánk a szemünk előtt. A legendavadász csapata egyöntetűen a hoax mellett bólogat, mindazonáltal azt el kell ismerni, hogy meglehetősen minőségi átverésre sikeredett a kisfilm. Nick Pope, a brit Védelmi Minisztérium korábbi tisztviselője, és UFO-szakértője is megvizsgálta a felvételt, s szintén ugyanezen véleményen volt.

A másik videó legalább ugyanilyen érdekes, mint az előző. A felvételen egy ház, illetve városrészek felett lebegő ufót láthatunk, melyet később állítólag lelőtt az amerikai hadsereg. Az anyag nagyon homályos, tele szemcsével és képhibával, de azért a lényeget ki lehet venni. A leírások szerint a lelőtt ufóban 11 lényt találtak, közülük nyolcan halottak voltak, hárman pedig még éltek. A helyszínről készített felvételeken láthatunk tetemeket, élő egyedeket is, a lényeg azonban nem is az, hogy mit látunk a videón, hanem az, hogy mennyire hiteles anyag. Nos, azt kell mondanunk, hogy a hívőbb lelkületűek ismét csalódni fognak. A felvétel ugyanis egyértelmű hoax, mint fentebbim társa. ha jól megnézzük azt a jelenetsort, mikor a ház felett repül az ufó, észrevehetjük, hogy a felvétel készítője mintha nem is magára az idegen tárgyra, hanem a házra koncentrálna folyamatosan, tehát következtetésképpen az eredeti felvételen valószínűleg nem látni az égi jelenséget, csak a házat. A másik szembetűnő furcsaság a betűstílusa, azaz a lent látható számláló betűstílusa. Kísértetiesen hasonlít, s szinte teljesen megegyezik a Consolas betűstílussal. A Consolast még 2005 tájékán ?mutatta be? a Microsoft.

Egy harmadik anomália, hogy a ház felett repkedő ufó felvételén van egy tizedmásodpercnyi pillanat, mikor a kamera nem mozdul el horizontálisan, csakis vertikálisan, de olyan pontossággal, hogy az elvileg lehetetlen lenne élő forgatásnál. Csakis és kizárólag utólagosan lehet ilyen ?effektet? létrehozni különféle effektező programok segítségével. Hogy mi viheti rá egyes embereket az ilyesfajta átverések gondos megtervezésére, majd kivitelezésére. Két eset lehetséges: vannak, akik ezzel szeretnék mintegy demonstrálni technikai (CGI-béli) tudásukat, míg mások puszta élvezetből gyártanak hoax videókat. Bármi is az igazság, mikor már épp lanyhulni kezd a Roswell-teória körüli levegő, mindig bedob valaki egy újabb csontot a média dögkeselyűinek.

Megosztás
Previous articlePio atya elragadtatása
Next articleA roswelli UFO