Home Összeesküvés elméletek Egy jelentés kételkedik a Havanna-szindrómában

Egy jelentés kételkedik a Havanna-szindrómában

0

Egy feloldott titkosítású jelentés elvetni látszik azt az elképzelést, hogy a Havanna-szindrómát mikrohullámú fegyverek okozzák. A külügyminisztériumi jelentés, amelyet az amerikai kormány JASON tanácsadó csoportja írt, még 2018-ban készült el – több mint egy évvel az eredeti támadássorozat után, amelynek következtében amerikai diplomaták egy sor rejtélyes tünettől szenvedtek Kubában.

Furcsa módon a jelentés teljesen elvetni látszik azt az elképzelést, hogy az áldozatok által elszenvedett megmagyarázhatatlan zúgó hangokat és neurológiai sérüléseket valamilyen idegen hatalom által működtetett ultrahang- vagy mikrohullámú fegyver okozta.

Ehelyett, bár nem zárják ki teljesen ezt a lehetőséget, a jelentés szerzői azt sugallják, hogy a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a tünetek pszichológiai természetűek, és hogy a támadások idején hallott zümmögő hangok valójában egy, az adott területen honos rovar hívása.

“Nincs olyan valószínűsíthető egyetlen energiaforrás (sem rádió/mikrohullámok, sem hanghullámok), amely mind a rögzített audio/video jeleket, mind a bejelentett orvosi hatásokat előidézhetné” – zárul a jelentés.

“Úgy véljük, hogy a rögzített hangok inkább mechanikus vagy biológiai eredetűek, mint elektronikusak. A legvalószínűbb forrás az indián rövidfarkú tücsök”.

A titkosítás alól feloldott dokumentumot a Buzzfeed az információszabadságról szóló törvény kérése nyomán szerezte meg. Míg a levont következtetések mindenképpen érdekesek, amit a jelentés szerzői 2018-ban még nem tudtak, hogy a tüneteket – amelyeket ma már Havanna-szindróma néven ismerünk – továbbra is több országban jelentik majd az amerikai személyzet tagjai.

Ezáltal a tücskök rendkívül valószínűtlen magyarázatot adnak a leírt zümmögő hangokra.