Home A múlt rejtélyei Egy kettévágott rejtély

Egy kettévágott rejtély

0

Az Al Naslaa néven ismert, 4000 éves sziklaalakzat olyan tökéletesen hasadt ketté, hogy szinte lézervágásnak tűnik. A szaúd-arábiai Tayma oázisban található rejtélyes homokkőszikla – amely két pontosan kettévágott sziklából áll, egy természetesen kialakult talapzaton egyensúlyoznak – évezredek óta lenyűgözi a régióba látogatókat.

A szikla azért olyan érdekes, mert a két szikla közötti hasadás olyan tökéletesen egyenes, hogy úgy tűnik, mintha modern lézervágó eszközökkel hozták volna létre. A kőszikla ezen furcsa jelensége az ősi asztronauta elmélet szerint újabb bizonyíték arra, hogy őseink fejlett technológiával rendelkeztek és ismerhették a lézert is. Ha ez így van, akkor feltehetnénk a kérdést, hogy honnan jött ez a tudás?

Míg azonban egyesek úgy vélik, hogy az Al Naslaa ősi technológia vagy idegen látogatók bizonyítéka, a legtöbb régész azonban egyetért abban, hogy a hasadás természetes úton keletkezett, valószínűleg tektonikus mozgások következtében.

Ha ez igaz, akkor nem egy ritka természetes jelenségről van szó, ugyanis szerte a világban hasonló kettévágott kőtömbök szintén találhatók. Ne feledjük, hogy több ősi kőfal óriási kövei szintén vágva vannak és úgy illeszkednek egymásra. Vajon ezek a kövek is hasonló természetes úton alakultak ki, melyeket csak egymásra rakosgattak az emberek?

Egy másik elmélet szerint az Al Naslaa ősi vulkáni tevékenység eredményeként alakult ki. Azonban bárhogy is legyen, továbbra is érdekes látványt nyújt mindenkinek, aki véletlenül belebotlik.

Fotó: Anand Kumar Rudra