Home Cikkek Egy keveset a halhatatlanságról

Egy keveset a halhatatlanságról

1012
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Az emberiséget mindig is érdekelni fogja a halhatatlanság kérdése. Leginkább a vallásokon keresztül láthatjuk, hogy mennyire vágyódnak az emberek az öröklét után. 

Az életünkben talán a legnagyobb félelem forrása az, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy egyszer meg fogunk halni. A vallások egyfajta öröklétet kínálnak nekünk. Azonban lassan a tudomány is tud örökléttel szolgálni.
A biológiai halhatatlanság kifejezése kicsit félrevezető lehet, hiszen ez nem jelenti azt, hogy az a valami teljesen elpusztíthatatlan. Vannak organizmusok, amelyeket biológiailag halhatatlannak tartanak, de ha egy súlyos sérülést szereznek akkor mégis elpusztulnak. Így a halhatatlanság csupán annyit jelent, hogy a test életben marad, hogyha nincsenek extrém külső faktorok, amelyek elpusztítják azt.
Már léteznek olyan képződmények, amelyek halhatatlanok. A Turritopsis nutricula egy medúza, amely valójában halhatatlan. Ennek ellenére nem él örökké, hiszen a természetben általában ragadozók áldozatául esnek.
Még egy halhatatlan állat a vízikígyó (hydra). Ezen állat sejtjei nem öregszenek. A medveállatkák talán a legelképesztőbb halhatatlan lények, hiszen le lehet őket hűteni az abszolút nulla fokra (-215) és fel lehet őket melegíteni 151 fokra is. Emellett a nyomáskülönbséget is tökéletesen viselik és nem öregszenek. Az oroszok pár darabot az űrbe szeretnének küldeni, hogy teszteljék egyik teóriájukat, mely szerint az élet az űrből érkezett a Földre.
Ezen lények létezése azt bizonyítja, hogy az emberek is lehetnének halhatatlanok. Aubrey de Grey szerint ma középkorú az az ember, aki akár 1000 évig is képes lesz elélni. Sok tudós szerint de Grey túlzottan optimista. Valójában megoldható az, hogy a halálunkhoz közel lefagyasztatjuk magunkat és megvárjuk a halhatatlanságot, azonban még ez sem annyira egyszerű. Sokan gondolkoznak azon is, hogy elméjüket számítógépekre töltik fel.
Sokan azonban úgy gondolják, hogy a teljes halhatatlanság elérhetetlen. Az öröklétű emberek életkorát 1200 évre saccolják, hiszen ennyi idő alatt bizonyosan egy tragédia áldozatává esnének (például elütné őket egy autó). Azonban 1200 év mindenképpen fejlődésnek lenne tekinthető mostani életkorunkhoz képest.