Home A múlt rejtélyei Egy különös lelet Skóciából: kik készítették és miért?

Egy különös lelet Skóciából: kik készítették és miért?

0

A felfedezés

1836 nyarán öt edinburghi iskolásfiú nyulak után vadászott Skóciában egy különleges szikla környékén, melyet Arthur Székének neveznek. Észrevettek egy barlangot, ami bevezet a sziklába, így kiváncsiságból bemerészkedtek. Odabent rátaláltak 17 kisméretű, fából készült koporsóra, bennük 17 fából és szalmából készült bábuval.

A bábuk különféle ruhákba voltak öltöztetve és más-más anyagokat használtak fel az elkészítésükben. A koporsók igen régóta ott kellett hogy legyenek, mert az idő kikezdte őket: némelyik erősen megrongálódott, voltak olyanok, melyek még éppen ellenálltak a bomlásnak, de voltak olyanok is, melyek nagyon jó állapotban maradtak meg.

Elméletek

Hogy mi volt ezeknek a babáknak a célja, az a mai napig rejtély. Mostanra összesen 8 maradt fenn az eredeti 17-ből melyek a Skóciai Nemzeti Múzeumban vannak kiállítva. Képviseltek valakit ezek a babák? Vagy okkult tárgyak lehettek? A lelet számos elméletet szült.

Jeff Nisbet művészettörténész összegyűjtötte a rájuk vonakkozó elméleteket, melyek némi magyarázatot adhatnak arra, mi lehetett a babák célja. Az egyik elmélet szerint boszorkányságról lehetett szó. A vudu hagyományokban például éppen babákat is használnak átkok létrehozására. Lehet, hogy hasonló dologról van itt is szó?

Elképzelhető az is, hogy nyomaveszett tengerészeknek állítottak emlékeket, hogy a tárgyak emlékeztessék a szeretteiket egykori hozzátartozóikról. 1976-ban Walter Havernick német történész megemlítette, hogy létezik egy német babona, ami fából és szalmából készült bábukról, azaz talizmánokról szól. Ezek a talizmánok szerencsét hoznak és könnyen elképzelhető, hogy valaki elhelyezte őket a barlangban, hogy ne vesszenek el.

Egy másik elmélet szerint a bábuk gyilkosságok áldozatainak emléktárgyai. A 19. század első felében két ír, William Burke és William Hare holttesteket gyűjtött egy anatómia professzornak, Dr. Robert Knoxnak. Egy idő után a két barát nem elégedett meg csupán a temetőből kiásott holtestekkel: ehelyett meggyilkoltak legalább 16 embert. 1828-ban elfogták őket, de addigra sokan az áldozatául estek a két férfinek. Lehet, hogy az áldozatoknak állítottak emléktárgyakat?

A történelem is lehet a válasz

Ezzel az elmélettel szemben vannak akik szerint a bábuk nemhogy a halottakat, hanem az élőket szimbolizálják, melynek történelmi okai vannak. Ez a magyarázat Jeff Nisbet művészettörténész nevéhez fűződik. 1820-ban háború tört ki Skóciában, melynek oka a felkelés volt: a Napóleoni háborúkat követő gazdasági hanyatlás miatt elégedetlenné váltak az emberek. Ennek gyökerei egyébként az Amerikai és a Francia Forradalom voltak, ez is hozzátett a forradalmi hangulathoz.

A felkelés az elégedetlen nép egy részéből (amely főleg takácsokból állt) és a kormány között alakult ki, amely három ember kivégzéséhez és 19 Ausztráliába való deportálásához vezetett. A radikális vezetőket megbüntették és egy új, skót nemzeti szellemiség alakult ki, melyek hangadója Walter Scott volt. Ez 1822-ben történt, amikor IV. György meglátogatta Edinburgh-ot. Mire megtalálták a koporsókat, addigra a forradalom már régen végetért, a lázadók is eltűntek. Az elmélet szerint a bábukat a radikálisok tiszteletére készítették részben abban a reményben, hogy visszatérnek majd és nézeteiket ismét előtérbe állítják, akár újabb forradalom árán is – amely számukra megbukott.

Jeff Nisbet szerint az a tény, hogy a bábuk szeme nyitva van azt bizonyítja, amikor azokat készítették, akkor a radikális kormánytagok még élhettek. A bábukat alighanem kereskedők készíthették, különféle szerszámokkal.

Az viszont biztos, hogy akárkik is készítették ezeket a bábukat, számukra fontos volt az, amit szimbolizálnak. Emberek meghalnak, események feledésbe merülnek – kell valami, ami az utókort emlékezteti az adott dologra. A trgyak tovább fennmaradnak, őrizve ezen emlékeket.

Ha érdekli önt ez a néhány rejtélyes bábu és közelebbről is szemügyre venné azokat, akkor érdemes ellátogatni a Skót Nemzeti Múzeumba.

Daily Grail | Walkerssk képe a Pixabay -en | Wikipedia Commons