Home A tudomány rejtélyei Egy óriásbolygó lehet a Naprendszer peremén – de nem az X bolygó

Egy óriásbolygó lehet a Naprendszer peremén – de nem az X bolygó

0

A Naprendszerünk peremén található hideg és titokzatos Oort-felhő egy idegen exobolygót rejtegethet – állítja egy új kutatás.

1906-ban Percival Lowell csillagász és üzletember elkezdte az “X-bolygó” keresését – ez egy feltételezett óriásbolygó, amely a Neptunuszon túl kering a Nap körül. Lowell a Neptunusz és az Uránusz pályáján megfigyelt feltételezett szabálytalanságok alapján volt meggyőződve az X-bolygó létezéséről. Az ő hite vezetett végül a Plútó 1930-as felfedezéséhez, bár a tudósok később megállapították, hogy a törpebolygó túl kicsi ahhoz, hogy gravitációs hatása legyen a Neptunusz pályájára (nem is beszélve az Uránuszéról).

Ma az X-bolygó hipotézis nagyrészt hiteltelennek számít. Ez azonban nem akadályozta meg a csillagászokat abban, hogy bolygókat keressenek a Naprendszer távoli pontjain. Egy új tanulmány szerint pedig lehet, hogy léteznek – csak sokkal messzebb, mint azt Lowell megjósolta volna.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben szimulálta a korai Naprendszer instabil égi mechanikáját. Megállapították, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy egy vagy több bolygó méretű égitest az Oort-felhőben, a NASA szerint a Naptól néhány százmilliárd és több billió kilométer között húzódó jeges objektumok hatalmas között nyugszik. A munkát leíró új tanulmány még nem került szakértői elbírálás alá.

Körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt, amikor a Naprendszer először alakult ki, a Naprendszer egy nyugtalan hely volt. A gravitáció a gyorsan lehűlő protoplanetáris porfelhőből származó törmelékeket kozmikus biliárdgolyóként pattogtatta. A kutatók számításai szerint időnként nagy törmelékdarabok – akár bolygó méretűek is – elég messzire repültek ahhoz, hogy teljesen elkerüljék a Nap gravitációját.

A tudósok már megfigyeltek ilyen “kóborló bolygókat” távoli naprendszerekben. A kutatók szerint körülbelül 0,5% az esélye annak, hogy az egyik ilyen szökevény bolygó a saját rendszerünkben keletkezett, és a Naptól távolodva az Oort-felhőben kötött ki.

A kutatócsoport számításai szerint azonban valamivel valószínűbb, hogy egy másik naprendszerből származó, Neptunusz-szerű bolygót megfogott a Nap gravitációja, és valahol az Oort-felhőben állt meg. Ennek esélye körülbelül 7%, és ha ez a helyzet, akkor egy Lowell régóta keresett X-bolygóhoz hasonló objektum talán mégiscsak létezik odakint, bár még mindig túl messze lenne ahhoz, hogy befolyásolja a Neptunusz pályáját.

A kutatók szerint azonban a legvalószínűbb, hogy az Oort-felhő sokkal kisebb jeges objektumok gyűjteményéből áll. Tekintettel azonban az Oort-felhő méretére és távolságára, talán soha nem tudjuk meg biztosan, mi rejtőzik odakint.