Home Hírek Egy tanulmány szerint megvan a magyarázat a Hűha! jelre

Egy tanulmány szerint megvan a magyarázat a Hűha! jelre

365
0

A Planetáris Tudományok Központ (CPS) kutatócsapata lehet, hogy megoldotta az 1977-es “Hűha!” jel rejtélyét. A tanulmány szerint a jelet egy akkor még ismeretlen üstökös okozta.

1977 augusztusában egy csapatnyi csillagász egy nagyjából 72 másodperc hosszú rádiójelre lett figyelmes, ahogy éppen az eget fürkészték az Ohio Állami obszervatóriumban – amit többen csak “a Nagy Fűlnek” emlegetnek.


A jel olyan erősségű volt hogy Jerry Ehman, a csapat egyik tagja, egy “Wow!”-ot firkált az adatok mellé. Azóta rengeteg kutató próbált magyarázattal szolgálni a jelenségre, de eddig még senkinek sem sikerült megfelelő érvényű magyarázatot adni rá.

A jel lehetséges forrásai közül gyorsan kiszűrték az aszteroidákat, exobolygókat, csillagokat és a Földről érkező tévesen észlelt jelek lehetőségét is. A tudományos közösségen kívül sokak kezdtek arról beszélni hogy a jel a földönkívüli élet bizonyítéka lehet, azonban ez 1420 MHz-es frekvencián jutott el hozzánk, ami éppen a hidrogén frekvenciája.

A magyarázat tavaly került elő, amikor a CPS tudósai azt feltételezték, hogy a jel egy üstökös által húzott hidrogénfelhőből eredhet – és az üstökös mozgásával, így az is megmagyarázható hogy a jel ezek után miért nem került elő ismét. A csapat azt is megjegyezte hogy két üstökös is a Nagy Fül által azon a bizonyos napon megfigyelt területen volt – a P/2008 Y2(Gibbs) és a 266/P Christensen. A csapat ezután lehetőséget kapott elképzelés tesztelésére, mivel a két üstökös 2016 novembere és 2017 februárja között ismét megjelent az éjszakai égbolton.

A tesztelésből kiderült, hogy a 266/P Christensen-től érkező rádió jelek megegyeznek a 40 éves Wow! jellel. Ezután 3 másik üstököst is megvizsgáltak, ahol hasonló jeleket találtak, ezzel tovább bizonyítva a feltevésüket. A kutatók elismerik hogy abban nem teljesen biztosak hogy a jelet éppen a 266/P Christensen üstökös okozta e, azonban biztosak benne, hogy egy üstökös hozta létre.

Arsratio