Home Hírek Egyre jobb képek jönnek a Ceresről

Egyre jobb képek jönnek a Ceresről

554
1
Megosztás

Lights-on-dwarf-planet-Ceres-260471Korábban nem látott részletességű fotót tettek közzé a Mars és a Jupiter között húzódó zónában megbúvó Ceres törpebolygó felszínéről a NASA szakemberei.

Az új felvételt május 23-án készítette az égitestet vizsgáló Dawn űrszonda 5100 kilométeres távolságból. A kép felbontása körülbelül 480 méter/képpont ? írták a kutatók. A fotón számos másodlagos kráter látható.

A becsapódásos eredetű krátereknek két fő fajtája van: az elsődleges kráterek az űrből érkező, nagy sebességű testek becsapódásából származnak, a másodlagos kráterek a becsapódáskor kivetett anyag kis sebességű visszahullásából jönnek létre.

20150529ceres-felvetel

Még csak most jön a java

A mostani, részletesebb felvétel csak ízelítő azokból a várható izgalmas képekből, amikkel a NASA űrszondája remélhetőleg el fog halmozni minket. Az űreszköz a várakozások szerint június 3-án 4400 kilométerre közelíti meg az égitest felszínét.

20150529ceres-felvetel1

Az átfogóbb vizsgálatok június 6-án kezdődnek meg, mely során a Ceres geológiai tulajdonságairól kaphatunk bővebb képet, így azt is megtudhatjuk, hogy az égitest geológiailag aktívnak számít-e. A szakemberek reményei szerint a törpebolygó felszínén található furcsa foltok eredetére is hamarosan fény derülhet.

origo.hu

1 COMMENT

  1. Na végre sikerült felvételt készíteni a törpék bolygójáról. Nem hiába vártam erre egy évtizede, a törpék bolygóját egyébként gnoúmok lakják, melyek hasonlítanak a gnumokra, de nem azok!