Home Hírek Élet lehet az Enceladuson

Élet lehet az Enceladuson

94
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

A NASA tudományos köreiben egyre többen hangoztatják, hogy a Voyager küldetéséhez hasonlóan újra meg kellene látogatni a Szaturnusz jeges holdját. Ed Stone professzor számára nem lenne ismeretlen a naprendszer ismételt felfedezése tekintettel arra, hogy részt vett a Voyager programban. A professzor jelenleg számos űrbéli projekten dolgozik.

A Voyager 1 és Voyager 2 a két legtávolabbi, ember alkotta szerkezet, melyek 40 év után is teljes mértékben működnek ahogy repülnek az űrben.

Az ötletet a látogatáshoz ad adta, hogy a Naprendszer négy gázbolygója különleges elhelyezkedést fog felvenni, melyet NASA nem hagyhat figyelmen kívül. Stone szerint az Enceladus egy olyan bolygó lehet, ahol érdemes lenne keresni az élet jeleit.

Tudjuk ugyanis, hogy a hold déli sarkán víz párolog gejzír formájában, ezenkívül mindig havazik is. Ez arra utalhat, hogy folyékony víz van a jeges kéreg alatt. Márpedig ahol víz van, ott élet van.

Az egyik lehetőség az lenne, hogy mintákat gyűjtünk ebből a vízből, majd kielemezzük azokat, hátha találunk benne mikrobákat. A professzor szerint mikrobák a legvalószínűbb élőlények, amiket találni fogunk. Ha találunk, a kérdés az, hasonlóak lesznek-a Földön található élőlényekhez, vagy teljesen különbözni fognak azoktól.

The Guardian | paranormal.hu