Home A tudomány rejtélyei Élet lehet az Enceladuson?

Élet lehet az Enceladuson?

0

A NASA tudományos köreiben egyre többen hangoztatják, hogy a Voyager küldetéséhez hasonlóan újra meg kellene látogatni a Szaturnusz jeges holdját. 2020 januárjában Ed Stone professzor kijelentette, hogy számára nem lenne ismeretlen a naprendszer ismételt felfedezése tekintettel arra, hogy részt vett a Voyager programban. A professzor jelenleg számos űrbéli projekten dolgozik.

A Voyager 1 és Voyager 2 a két legtávolabbi, ember alkotta szerkezet, melyek 40 év után is teljes mértékben működnek ahogy repülnek az űrben.

Az ötletet a látogatáshoz ad adta, hogy a Naprendszer négy gázbolygója különleges elhelyezkedést fog felvenni, melyet NASA nem hagyhat figyelmen kívül. Stone szerint az Enceladus egy olyan bolygó lehet, ahol érdemes lenne keresni az élet jeleit.

Tudjuk ugyanis, hogy a hold déli sarkán víz párolog gejzír formájában, ezenkívül mindig havazik is. Ez arra utalhat, hogy folyékony víz van a jeges kéreg alatt. Márpedig ahol víz van, ott élet van.

Az egyik lehetőség az lenne, hogy mintákat gyűjtünk ebből a vízből, majd kielemezzük azokat, hátha találunk benne mikrobákat. A professzor szerint mikrobák a legvalószínűbb élőlények, amiket találni fogunk. Ha találunk, a kérdés az, hasonlóak lesznek-a Földön található élőlényekhez, vagy teljesen különbözni fognak azoktól. Mint látjuk tehát, ötletek vannak, amely jó jel az űrkutatás tekintetében.

Azt egyébként, hogy lehet élet az Enceladuson, már korábban is feltételezték. A Cassini misszió keretén belül 1997-ben egy űrszondát indítottak a Szaturnusz holdjainak felderítésére. 2004 júniusában, amikor a szonda eljutott a Szaturnusz közelébe, megállapította hogy az Enceladus alkalmas lehet az életre. Később azonban az űrszonda energiakészlete kimerült és megsemmisült a Szaturnuszon.

The Guardian | paranormal.hu