Home Tudomány és technológia Életet hordozhat a csillagközi por?

Életet hordozhat a csillagközi por?

0

Tudósok szerint a csillagközi porból álló áramlat képes lehet élő szervezetek szállítására. Az az elképzelés, hogy az élet üstökösökkel és kisbolygókkal együtt is vándorolhat a világűrben – pánspermia elmélet – nem újkeletű dolog. 2017 novemberében az Edinburgh-i Egyetem kutatói továbbfejlesztették az elméletet miszerint a legapróbb részecske is képes lehet élet hordozására.

A tanulmány azt állította középpontba, hogy a Föld légköre folyamatosan ki van téve gyors bolygóközi áramlatoknak, amely tele van részecskékből álló porból. Ha elégséges sebességgel ezek a részecskék összeütköznek a mi légkörünk részecskéivel, akkor van rá esély, hogy az élet kijusson a bolygónkról az űrbe más bolygókra.

Az sincs kizárva, hogy az olyan mikroorganizmusok, mint a medveállatkák, melyek híresek arról, hogy képesek túlélni a világűrben, elutazzanak ezeken a részecskéken más világokba.

Arra is van esély, hogy más idegen létformák eljuthattak ugyanilyen módon hozzánk. “Az az elképzelés miszerint az űrbéli áramlatok ütközései más bolygók légkörével kijuttathat szervezeteket az űrbe, majd ezek óriási távolságokat is megtehetnek, izgalmas kérdéseket vethet fel arról, hogy hogyan alakult ki az élet és a bolygók légköre.” – mondta Arjun Berera, az Edinburgh-i Egyetem fizika és asztronómia szakos professzora.

“A gyorsan áramló por a űrben megtalálható bolygórendszerekben és jellemző módja lehet az élet terjedésének”.

BBC News | paranormal.hu | Gerd Altmann képe a Pixabay -en