Home A múlt rejtélyei Élethez szükséges molekulát találtak a nagyon távoli űrben

Élethez szükséges molekulát találtak a nagyon távoli űrben

577
1
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

12014145_7a4e701a95e7401fce8a002617bf5756_wmMost először találtak a mély űrben olyan jellegű szerves molekulákat, amilyenek az élet kialakulásához is szükségesek. A CalTech intézet kutatói a Tejút központjánál, a Sagittarius B2 felhő csillagképző porában fedezték fel az anyagot. Bár a most megtalált propilénoxidot egyik földi életforma sem tartalmazza, ennek a molekulának van egy nagyon fontos tulajdonsága, ami szoros összefüggésben van az élet kialakulásával.

Ez az első olyan anyag a Naprendszeren kívül, amely kiralitást mutat. A kiralitás azt jelenti, hogy a molekulát alkotó atomok térbeli elrendezése tükrözötten is létezik, vagyis az adott molekulának van jobb- és balkezes változata. Ilyenek például a fehérjéket alkotó aminosavak is.Az élőlények által használt változatok – hogy bal- vagy jobbkezesek – a biológiájuk alapvető tulajdonságait befolyásolja. A dns-ben például kizárólag jobbkezes ribóz van, ez adja a jellegzetes spirálalakját. A thalidomid nevű molekulának is kétféle változata van, és amíg az egyik típusa nyugtató hatású, a másik születési rendellenességeket okoz (ez volt az 1961-ben betiltott Contergan hatóanyaga)

12014145_7a4e701a95e7401fce8a002617bf5756_wm
Nem tudjuk, hogy a földi molekulák elrendezése miként alakult ki, és hogy a kiralitás meghatározza-e azt, hogy egy adott molekula mennyire alkalmas arra, hogy élet fejlődjön ki belőle. Elképzelhető, hogy a világegyetemben tapasztalható körülmények alapvetően befolyásolják, hogy a szerves molekulák melyik változata teremthet életet.
Hogyan találtak szerves molekulát?
Két nagyon érzékeny rádióteleszkóp segítségével mutatták ki a propilénoxid nyomait, és persze az is fontos tényező, hogy jelentős mennyiséget találtak belőle. Minden egyes molekula egyedi frekvencián bocsát ki rádióhullámokat, ami áthalad a világűrön, és eljut a földi teleszkópokig. Üstökösökön és aszteroidákon már találtunk királis molekulákat, de most először találtak ilyesmit a távoli űrben. A felfedezés megerősíti azt a feltételezést, hogy a világegyetem más területein is kialakulhatott az élet.

index.hu

1 COMMENT