Home A múlt rejtélyei Élhető bolygókat segít találni a Netflix algoritmusa

Élhető bolygókat segít találni a Netflix algoritmusa

313
0
Megosztás

20160817mars-fold-bolygo-nasaA Netflix egyedi algoritmust használ ahhoz, hogy a felhasználók ízlésének leginkább megfelelő mozifilmeket ajánlja. Ez az algoritmus most egy nemesebb célt is szolgálhat: segíthet meghatározni azt, hogy egy bolygó élhető-e. A Torontói Egyetem kutatói újfajta megközelítést fejlesztettek az élhető bolygók azonosításához, méghozzá a Netflix által használt, gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia segítségével.

A kutatók szerint a gépi tanulás nagy segítség lehet számos asztrofizikai probléma megoldásában: egy ilyen algoritmus segíthet meghatározni az adott bolygó stabilitását, élhetőségét.

20160817mars-fold-bolygo-nasa

A gépi tanulás egy olyan mesterséges intelligencia, ami lehetővé teszi a gépek számára, hogy azok ne előre programozottan, hanem maguktól sajátíthassanak el új funkciókat. A Netflix ennek alkalmazásával képes ijesztően pontos ajánlásokat adni a felhasználók korábbi választásai alapján. A project vezetői ugyanezt az ötletet ültetnék át az asztrofizikába. Korábban gyűjtött adatok segítségével határoznák meg az újonnan felfedezett bolygók élhetőségét, kiszámítanák annak tömegét és stabilitását. Elmondásuk szerint ez a módszer közel ezerszer gyorsabb a hagyományos módszereknél. A kutatók sajtóközleménye szerint a megoldást a NASA is felhasználhatja adatelemzésre jövőre induló Transiting Exoplanet Survey Satellite (Fedési Exobolygó-felmérő Műhold) programjában, ami közel tízezer új exobolygó felfedezését tűzte ki célul.

origo.hu