Home A múlt rejtélyei Élhető szuperföld lehet 1200 fényévre tőlünk

Élhető szuperföld lehet 1200 fényévre tőlünk

359
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

kepler-62f-1024x576Amerikai csillagászok szerint egy, a Földtől 1200 fényévnyire lévő bolygón minden feltétel meglehet az élet kialakulására és fennmaradására. A Lant csillagrendszerben lévő Kepler -62f ún. ?szuperföld?. Aomawa Shields, az UCLA tudósa szerint a távoli kőzetbolygó 40 százalékkal nagyobb, miénk, és óceánok is lehetnek rajta.

A Kepler-62f bolygórendszerét a NASA Kepler űrtávcsövének segítségével fedezték fel 2013-ban. A rendszer központi csillaga körül öt bolygó kering. Maga a csillag valamivel kisebb és hidegebb, mint a mi napunk.

Shields Rory Barnes-szal, Eric Agollal, Benjamin Charnayval, Cecilia Bitzzel és Victoria Meadows-zal, a Washingtoni Egyetem csillagászaival közösen vizsgálta hogy a bolygó alkalmas lehet-e az élet fenntartására. Több szóba jöhető modellt is megvizsgáltak: elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a légköre és a keringési pályája az égitestnek.

kepler-62f-1024x576

Több olyan légköri összetevőt is találtunk, amelyek lehetővé teszik, hogy elég meleg legyen ahhoz, hogy a felszínen folyékony víz legyen. Jó esélye van annak, hogy a bolygó lakható
? mondta Shields a Science Dailynek nyilatkozva. A kutatók az HNBody nevű számítógépes modell segítségével próbálták kiszámolni a bolygó pályáját, az időjárását pedig egy, a klímaváltozás hatásainak előrejelzésére kifejlesztett programmal modellezték. Shield szerint ezzel a módszerrel más, a Földhöz közelebbi exobolygókról is nagy biztonsággal megállapítható lehet, hogy lakhatók-e. Ez lehetővé teheti a számunkra, hogy kiválasszuk azokat a bolygókat, amelyeket érdemes lesz a jelenlegináél fejlettebb, új generációs távcsövekkel is megvizsgálni a légkör és az élet jelei után kutatva
? foglalta össze.

24.hu