Home A tudomány rejtélyei Elindul vissza a Földre a kínai űrszonda

Elindul vissza a Földre a kínai űrszonda

0

Az űrszonda, melyet a napokban Kína indított a Holdra, hogy mintákat gyűjtsön, december 3-án elindult vissza a Födre, elhagyva a Hold felszínét.

Az űrszonda begyűjtötte a szükséges anyagmennyiséget és azzal együtt tér vissza. A Chng’e 5-ös a harmadik kínai űrszonda, amely a Holdon szállt le és az első, amelyik anyaggal együtt tér vissza. Az űrszonda részét képzi az eltökélt Beijing-i űrprogramnak, amely elkészített egy marsjárót is.

A Chang’e 5-ös a Viharok Tengere nevű területen szállt le, amely be is gyűjtötte a tervezett 2 kg anyagmennyiséget. 1970-ben a szovjetek is ugyanezt tették, ők is ugyanúgy begyűjtöttek anyagot a Holdról. Az amerikai Apollo program keretén belül űrhajósok szintén hoztak vissza kőzetmintákat a Holdról.

A kutatók szerint a most begyűjtött minták fiatalabbak mint az eddigiek és azok elzárva vannak egy kis kamrában, hogy be ne szennyeződjenek. A Hold körül keringő űreszközhöz a Holdról felszálló modul fog csatlakozni, amely körülbelül egy hét múlva indul vissza a Földre és valahol Mongólia közepén fog földet érni.

Az eszköz körübelül két méteres mélységbe fúrt le a Hold felszínén. A z anyagminták begyűjtésén kívül a szonda fényképeket is készített, valamint a talajt is elemezte.

Kína 2011-ben, majd 2016-ban indított keringő szondát a Holdhoz. Most egy állandó űrállomást terveznek oda 2022 után.

A Kínai űrptogram próbál együttműködni európai és más nemzetközi űrprogrammokkal is. A NASA-val való együttműködéssel kapcsolatban az Egyesült Államoknak némi aggálya van, mert Kína kissé titkolózik a hadügyéről.

A kép forrása: China National Space Administration/Xinh/AP