Home Földönkívüliek Ellenséges idegenek célpontjává válhatunk?

Ellenséges idegenek célpontjává válhatunk?

1

Egyes kutatók szerint a Föld helyének közlése az űrbe nem kívánt következményekkel járhatnak. Bár kétségtelenül van érv amellett, hogy megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot az esetlegesen odakint élő intelligens idegen civilizációkkal, azzal is lehet érvelni, hogy hosszú távon nem biztos, hogy a legbölcsebb lépés lenne, ha magunkra vonnánk az ilyen figyelmet. Vajon mennyire kockázatos jeleket küldeni teleszkópokkal?

A csillagközi jelek küldésének potenciális kockázatai hatalmasak és változatosak. Egyrészt lehetséges, hogy a jeleinket egy idegen civilizáció lehallgatja, akiknek nem biztos, hogy ugyanolyan jóindulatúak a szándékaik, mint nekünk. Sőt, fennáll annak a lehetősége, hogy tudtunkon kívül ellenséges választ váltunk ki egy ismeretlen erőből. Ez pusztító következményekkel járhatna ránk és a bolygónkra nézve.

A csillagközi jelek küldésével járó másik kockázat az, hogy veszélyes vagy hatalmas erők figyelmét felhívhatjuk arra, hogy hol vagyunk az univerzumban. Véletlenül felhívhatjuk magunkra a nálunk sokkal hatalmasabb entitások figyelmét, ami katasztrofális következményekkel járhat az emberiség számára. Az sem lenne bölcs dolog, ha válogatás nélkül küldenénk jeleket, mivel ez olyan információkat fedhetne fel a fajunkról és a technológiánkról, amelyeket biztonsági okokból inkább titokban tartanánk.

Ráadásul a csillagközi jelek küldése negatív hatással lehet a Föld környezetére is. Ezek az adások nagy mennyiségű energiát igényelnek, ami károsíthatja a kényes ökoszisztémákat, vagy megzavarhatja a természetes ciklusokat, például az állatok és növények vándorlását. Továbbá ezek az adások láthatóak az űrből, és nem kívánt figyelmet kelthetnek más civilizációk vagy a rajtunk kívül álló hatalmas erők részéről.

Végső soron egyértelmű, hogy a csillagközi jelek küldését nagy körültekintéssel és az összes lehetséges kockázat figyelembevételével kell végezni. Mérlegelnünk kell az előnyöket és hátrányokat, mielőtt bármilyen lépést tennénk, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy minden meghozott döntés az emberiség és bolygónk jövőbeli biztonságát és védelmét szolgálja.

Bár kicsi annak a valószínűsége, hogy az üzenetet az idegenek felveszik, a következmények szélsőségesek lehetnek, ha a címzett történetesen ellenséges lenne. Emellett sok kutató nem is veszi komolyan az idegenekkel való kapcsolatfelvétel kérdését, annak ellenére, hogy a dolog nagy jelentőségű.

Másrészt ugyanakkor, ha nem küldünk jeleket az űrbe, akkor lényegében sötétben tapogatózunk azzal kapcsolatban, hogy mi történik a saját bolygónkon túl. Olyan felfedezésekről maradhatunk le, amelyek forradalmasíthatják a tudomány és a technológia megértését, vagy akár idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételhez is vezethetnek. Lehetséges, hogy ezek a civilizációk már évek óta küldenek csillagközi jeleket anélkül, hogy mi valaha is észrevennénk őket fejlett technológiájuknak köszönhetően, vagy azért, mert túl messze vannak ahhoz, hogy észleljük őket.

Az ilyen jelek küldésének lehetséges következményeit alaposan mérlegelni kell, mielőtt bármilyen lépést tennénk. Mindkét oldal alapos elemzését el kell végezni annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ebből nem származik kár. Továbbá szigorú protokollokat kell bevezetni arra vonatkozóan, hogy kinek van hozzáférése az átviteli rendszerhez, és milyen típusú üzeneteket lehet küldeni az űrbe.

Végül a tudósoknak mérlegelniük kell, hogy a különböző kultúrák hogyan értelmeznék az emberektől érkező üzeneteket, ha egy idegen faj valaha is kapna egyet. A mi társadalmunkban vannak bizonyos értékek és hiedelmek, amelyek nem feltétlenül érvényesülnek jól a galaxisok között; ezért különös gondossággal kell eljárnunk, amikor bármilyen csillagközi kommunikációt készítünk, hogy elkerüljük a félreértéseket.

Ha visszaemlékszünk, Stephen Hawking professzor is figyelmeztetett a veszélyekre, amelyekkel szembenézhetünk, ha véletlenül egy ellenséges idegen faj figyelmét vonzzuk magunkra. Az igazi veszély talán abban rejlik, ha azt feltételezzük, hogy az intelligens idegenek barátságosak lennének. Ha a saját civilizációnk itt a Földön bármit is elárul, akkor logikus, hogy lehetnek ellenséges és békés idegenek is, és fogalmunk sincs, melyikük talál meg minket először.

De vajon milyen civilizáció léphet kapcsolatba velünk? Nos, az egyik lehetőség egy olyan faj, amely annyira előrehaladottá vált a fejlődésében, hogy már képes utazni a csillagok között. Ez a faj hihetetlenül intelligens lehet, ami valószínűleg olyan problémákat oldott meg és olyan technológiákat hozott létre, amelyeket mi még csak el sem tudunk képzelni. Lehet, hogy az univerzum energiáját hasznosították, hogy létrehozzanak egy fenntartható energiaforrást, amely lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén tegyenek meg csillagközi távolságokat.

Lehet, hogy teljesen békésen élnek, és csak a tudásra és a különböző civilizációk és kultúrák megértésére törekszenek, amelyekkel találkoznak. Vagy lehetnek agresszívebbek, akik saját birodalmukat akarják kiterjeszteni, vagy mások erőforrásait akarják ellenőrzésük alá vonni. Soha nem tudhatjuk, hogy melyik típusú faj talál ránk először; minden, amit tehetünk, hogy felkészülünk minden eshetőségre.

Egy ilyen találkozás lehetősége egyszerre izgalmas és félelmetes. Belegondolni, hogy létezik egy másik faj valahol odakint az űr tágasságában, és hogy egy nap talán találkozunk velük, hihetetlen! Csak remélni tudjuk, hogy ha egy ilyen esemény bekövetkezik, az békés és mindkét fél számára előnyös lesz. Addig is csak találgatni tudunk, hogy egy ilyen találkozás milyen formát ölthet – békét vagy pusztulást hozna-e a maga nyomában.

Javier Rodriguez képe a Pixabay -en.

1 KOMMENT

  1. Ez félremagyarázás! Mióta az első rádiót bekapcsolta az Emberiség azóta folyamatosan tudja egy értelmes civilizáció,hogy hol vagyunk az Univerzumban.Ugyan is a Marconinak hitt találmányt Tesla találta fel amelyet hivatalos bírósági határozat is leír.
    Viszont az első rádióhullámú adást Marconi indította Morse-jelekkel 1902-ben ami 121 éve történt.
    Ami azt jelenti ha fogták is a jelet valahol az csak 121 fényévnyi távolságban lehet a Földtől.Így még Galaxisunkat a Tejút rndszert sem hagyta el amely 97800 fényév átmérőjű és 16300 fényév vastagságú!Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található benne és szintén becslések alapján 100 milliárd(bolygó).Ez mind becslés saját Galaxisunkról!!!!! Ekkor még nem beszéltünk a Világegyetem méreteiről és nem is szabad amíg legalább saját rendszerünket sem ismerjük!UfoCompany/Faceboo.