Home A múlt rejtélyei Elveszettnek hitt egyiptomi leletet találtak

Elveszettnek hitt egyiptomi leletet találtak

0

A nagy piramisból származó leletet találtak az Aberdeeni Egyetemen – adta hírül a Guardian. A leletetre még száz éve bukkantak, de most valahogy ismét rátaláltak. Tulajdonképpen egy fadobozról van szó, amely nagy mérete ellenére sajnos nem sok mindent tartalmaz: az idők során ugyanis fosztogatás áldozatává vált. Így kevés dolog maradt benne a régészek számára.

Amit viszont találtak a dobozban, egy cédrusfából álló tárgy, amely valaha egy vonalzó része volt. A doboz ismert volt a régészek körében, de sok éven át elveszettnek hitték.

A leletet az egyetem archívumában találta Abeer Eladany, az intézmény egyik munkatársa, aki egyébként maga is Egyiptomból származik.

A férfi elmondta, hogy mivel az egyetem archívuma óriási, ezért olyan volt a keresés mintha az ember egy tűt akarna megtalálni a szénakazalban. Amikor azonban rátalált, nem akarta elhinni a felfedezést.

Az egyiptomiak kiválóak voltak matemematikából, a vonalzó pedig mindennapos eszköz volt, különösen az építkezések során.

A lelet korának meghatározása során kiderült, hogy kora 500 évvel megelőzi a nagy piramisét.

Két feltételezés is született a tárgyra vonatkozóan: valószínűleg olyan korból származhazhat, amikor a területet gazdagon borították fák. De lehet, hogy ennek ellentettje az igaz: a területen szinte alig volt fa, így ritka értéknek bizonyulhatott az eszköz, melyet aztán gondosan megőriztek.

A kép forrása: University of Aberdeen