Home Cikkek Emberi foga van a Jézus-szobornak

Emberi foga van a Jézus-szobornak

0

indexSenki nem tudja, hogyan került a 300 éves mexikói szobor szájába emberi fog.

A szobor annak a hagyománynak része lehet, hogy emberi testrészeket adományoztak templomoknak vallási okokból. Ne felejtsük el, mélyen vallásos emberekről van szó, akik feltétel nélkül hittek a túlvilági életben – mondta el Fanny Unikel Santoncini, a mexikói Instituto Nacional de Antropología E Historia (INAH) restaurátora, aki a fogakat felfedezte.

Az ülő, véres Jézus, aki fájdalmasan tekint valamerre a távolba, nem hasonlít a szokványos Jézus-ábrázolásokra. A festett faszobor a 17-18. században készült, fel volt öltöztetve, de ez nem szokatlan Mexikóban, ahol parókát is gyakran tesznek a fejre, és nemcsak Jézust, de Szűz Máriát és a szenteket is szívesen felöltöztetik valódi ruhákba, szalmakalapba. Nemcsak emberi, hanem állati testrészeket is használtak a szobrok készítésénél. Az ördögszobrok kutyák fogait kaphatták, de van olyan kis Jézus-szobor, amelynek kis nyúltól szChrist-of-Patience.jpgármazó fogai voltak. Viszont ? habár hallott ilyesmiről ? Unikel még sohasem látott szobrot emberi fogakkal.

Christ-of-Patience_2e711af6b4d638ff16232eeeabfd0b1e

index

A fogakat véletlenül fedezték fel, amikor több más szoborral együtt restaurálásra bekerültek a műhelybe. A munka részeként, röntgenfelvételeket készítettek róluk. A csoport antropológusa szólt a felvétel láttán, hogy ezek emberi fogak ? mondta el Unikel a LiveScience-nek.

A gyöngyházfehér fogak teljesen jó állapotban vannak, még a gyökerük is megvan. Érthetetlen, hogy ki adhatta a fogait a szobornak, amelynek a szája ráadásul alig van nyitva, kívülről tehát alig látszanak. Vagy halott embertől vagy élőtől származnak a fogak, s ha élőtől, kérdés, hogy önként adta-e. Az is lehet, hogy több embertől származnak. Mivel nincsenek feljegyzések, igazi nyomozó munka következik most ? mondta el Unikel.

 

Index