Home A múlt rejtélyei Expedíciót indítanak egy titokzatos hajó megtalálására

Expedíciót indítanak egy titokzatos hajó megtalálására

0
Fotó: Royal Geographic Society

Még idén útnak indul egy expedíció, hogy felkutassa az Endurance végső nyughelyét. Ebben az évben ugyanis éppen én, 100 éve, hogy a világ egyik legnagyobb felfedezője – Ernest Shackleton – mindössze 47 évesen, utolsó antarktiszi expedíciója során meghalt.

A legismertebb azonban az Endurance fedélzetén 1915-ben végrehajtott expedíciója volt.

Shackleton az Antarktisz első szárazföldi átkelését tűzte ki célul, azonban a tervet elvetette, miután hajója elvesztése miatt ő és legénysége a semmi közepén rekedt.

Miután a legénység hónapokig a sodródó tengeri jégen táborozott, végül az Elefánt-szigeten kötött ki – egy elszigetelt helyen, több száz mérföldre a legközelebbi településtől vagy hajóúttól.

Segítséget keresve Shackleton és néhány embere egy aprócska csónakkal elindult az óceánon át, hogy elérje a mintegy 720 tengeri mérföldre fekvő Dél-Georgia szigetét.

A tengeren töltött több veszélyes hét után végül megérkeztek a szigetre. Shackletonnak és két emberének ezután gyalog kellett átkelniük a sziget hegyvidéki terepén, hogy elérjenek egy elfoglalt bálnavadászállomást.

Hihetetlen, de végül legénységének minden egyes tagját sikerült megmenteni.

A hajó végső nyughelye azonban több mint egy évszázaddal később is rejtély marad, de idén egy új expedíció indul útnak, hogy egyszer s mindenkorra megtalálja a roncsot.

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével fogják elemezni a tengerfeneket mintegy 3000 láb mélyen.

A BBC munkatársa, Dan Snow – aki az expedíciót kíséri – úgy jellemezte az Endurance-t, mint “lényegében a világ egyik legjelentősebb, még fel nem fedezett hajóroncsát”, és reméli, hogy a térség hideg hőmérséklete miatt még viszonylag jó állapotban lesz.

“Reméljük, hogy nagyon jó állapotban lesz, mert odalent rendkívül hideg van, nagyon nehéz az életformáknak ott lent túlélni” – mondta.