Home Kriptozoológia Ez a magyarázat állhat a tenger egyik legendás lénye mögött

Ez a magyarázat állhat a tenger egyik legendás lénye mögött

0

Az idők során rengeteg tengerész számolt már be hosszú nyakú tengeri szörnyekről.

A leírások között szerepel egy kígyó vagy sárkányszerű lény, amelynek hosszú nyaka olyan vastag, mint egy hajó árbóca, de voltak akik krokodilszerű állattal hasonlította össze, persze lábak nélkül. A legtöbb szemtanú azonban egyetért abban, hogy a szörnynek fogakkal van tele a szája és nagy hordó méretű szeme van.

Ezeket a lényeket látni vélték már egészen Skócia vizeitől az Azori-szigetekig, de látták már őket az Atlanti-óceánon, a Földközi-tengeren, a Balti-tengeren és sok más tengerekbe vezető öblökben is. Az észleléseket különböző évszázadokon keresztül többen is feljegyezték már. Ezek a szörnyek könnyen felismerhetők hosszú nyakukról, amely gyakran kinyúlik a vízből, és uszonyaikról, amelyekkel a felszín alatt tartják a testüket. Nyakuk hossza gyakran egy ló méretével azonos vagy annál nagyobb. Vannak, akik szerint a látvány csalóka és ez a méret el van túlozva, ugyanis ezek az állatok közel vannak a vízhez, így nagyon nagynak tűnnek, de valójában nem is olyan nagyok.

Csápos, hosszú nyakú lényekről és tengeri kígyókról szóló történeteket évszázadok óta szintén mesélnek a tengerészek, és még ma is azt mondják, hogy a világ egyes részein – például a skóciai Loch Nessben – létezik egy titokzatos vízi lény, amelyre a tudomány még nem talált magyarázatot.

Számos elmélet létezik arról, hogy mi áll a hosszú nyakú tengeri szörnyek észlelésének hátterében. Egyesek úgy vélik, hogy ezek a lények valamilyen ismeretlen fajt képviselhetnek, míg mások szerint egyfajta nagytestű halról vagy egy eddig felfedezetlen bálnafajtáról lehet szó. Mások úgy vélik, hogy csupán optikai csalódásról lehet szó, amelyet a víz felszínéről visszaverődő fény okoz, vagy talán a tengerészek képzeletének eredménye, akiket elragadott az óceán világa, és a látottak a képzelet szüleményei, amelyeket az erős áramlatok és hullámok hoztak létre.

Egyesek úgy vélik, hogy ezeket az észleléseket óriás angolnák okozzák, míg mások azt állítják, hogy valamilyen dinoszaurusz vagy más őskori lény lehet, amely az óceán mélyén túlélte az évezredeket.

Bármi legyen is az eredetük, úgy tűnik, hogy ezek a mitikus lények évszázadok óta rabul ejtik az emberiséget, és ma is lenyűgöznek bennünket. Talán egy nap megtudjuk, hogy mik ezek a titokzatos lények, és miért jelennek meg óceánjainkban és tengereinkben. Addig is csak találgathatunk kilétükről, és távolról csodálhatjuk őket.

De vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy ezek a lények valamiféle természetfeletti lények, talán egy tengeri isten vagy szellem, akit azért küldtek, hogy megvédje a tengerészeket a bajtól. Egyes kultúrákban még ősi történetek is keringenek sárkányokról és tengeri kígyókról, amelyeknek olyan hosszú a farkuk, hogy egy szigetet is körbe tudnának tekerni. Bármi legyen is az eredetük, egy dolog biztos: ezek a titokzatos lények továbbra is lenyűgöznek minket, és megragadják a képzeletünket.

De vajon ezek az észlelések valóban azok, aminek látszanak?

Az angliai Derby Egyetem biológusa, Michael Sweet szerint a hosszú nyakú és csápos tengeri szörnyek észlelései egy sokkal hétköznapibb dologgal – a bálnák nemi szervével – magyarázhatók. Hihetetlen, de ez az elmélet valóban magyarázatot adhat legalább néhány észlelésre, bár csak a bálnák által látogatott helyeken (ami bizonyosan kizárja a Loch Ness környékét).

De egy tapasztalt tengerésznek tudnia kellene, mi a különbség egy óriási tengeri szörny és egy vízből kiálló hím bálna végtagja között, nem igaz?

Nos, ez nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy a bálna pénisze és heréi távolról nézve figyelemre méltóan hasonlíthatnak egy hosszú nyakú tengeri szörnyre. Valójában úgy nézhetnek ki, mint egy óriási kígyószerű lény csápokkal és hatalmas szemekkel. A bálnák nemi szervei nem csak nagyok – meglepően mozgékonyak is. Ismert tény, hogy akár 10 láb hosszúra is kinyúlnak, gyorsan mozognak, sőt rövid időre ki is ugranak a vízből, miközben egészen kígyószerűnek tűnnek. És ha valaki történetesen éjszaka tartózkodik egy hajón – amikor kevés a fény és rossz a látótávolság -, nem csoda, hogy a hajósok összetéveszthetik ezeket a szerveket egy valódi tengeri szörnyeteggel.

Tehát bár soha nem tudhatjuk biztosan, mi leselkedik a hullámok alatt, valószínűnek tűnik, hogy a hosszú nyakú tengeri szörnyek néhány észlelése ezeknek a rendkívüli bálna függelékeknek tulajdonítható.

Ez persze nem jelenti azt, hogy e rejtélyes lények minden észlelése ilyen könnyen megmagyarázható. Egyesek valóban a babonás tengerészek vagy a vágyálmok eredményei lehetnek. Mások azonban továbbra is rejtélyesek maradnak, és könnyen lehet, hogy valami teljesen ismeretlen dologról van szó a tudomány számára. Bármi legyen is az igazság, egy dolog biztos: amíg léteznek emberek, a titokzatos tengeri lényekről szóló történetek és legendák továbbra is rabul ejtenek minket, és beindítják a fantáziánkat.

Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi az igazság mögöttük, de az biztos, hogy a tengeri szörnyekről szóló történetek évszázadok óta részei kultúránknak – és valószínűleg még sokáig az is maradnak.