Home A tudomány rejtélyei Ezért nincs nyoma életnek a Marson

Ezért nincs nyoma életnek a Marson

0

A Földön kívül sehol sem lehet izgalmasabb az ősi idegen élet bizonyítékainak keresése szempontjából, mint a Marson – egy olyan világon, amely egykor nagyon hasonlított a mi bolygónkra, óceánokkal, tavakkal és folyókkal. Míg ma száraz, kietlen hely, a tudósok régóta remélik, hogy a vizes múltjának bizonyítékai – és az akkoriban talán virágzó élőlények – még mindig megtalálhatók ott.

A NASA Curiosity legújabb felfedezése szerint azonban az ősi élet bizonyítékai a vörös bolygón rég megsemmisülhettek. Az új tanulmány kimutatta, hogy a Marson a múltbeli élet lehetséges bizonyítékai közül legalább néhányat eltörölhettek a bolygó geológiai folyamatai.

Az agyagot gyakran fontos anyagnak tekintik az élet bizonyítékainak keresése során – egyrészt azért, mert akkor keletkezik, amikor a kőzet ásványai vízzel való érintkezés után leperegnek, másrészt pedig azért, mert jól megőrzi a mikrobiális kövületeket.

Amikor azonban a Curiosity nemrégiben mintát vett egy kiszáradt tómeder helyén lévő ősi iszapkőből, némelyikben a vártnál jóval kevesebb agyagásványt találtak.

A tudósok most úgy vélik, hogy a sóoldat – ami lényegében nagyon sós víz – beszivároghatott az agyagrétegekbe, és destabilizálta azokat, eltüntetve a biológiai élet lehetséges jeleit.

“Eddig azt hittük, hogy ha egyszer ezek az agyagásványok rétegei a Gale-kráterben lévő tó alján kialakultak, akkor úgy is maradtak, és évmilliárdokig megőrizték a kialakulásuk pillanatát” – mondta Tom Bristow, a tanulmány vezető szerzője.

“De a későbbi sós vizek egyes helyeken lebontották ezeket az agyagásványokat – lényegében visszaállítva a kőzetrekordot”.