Home Cikkek Felfedték a 800 éves mobiltelefon titkát

Felfedték a 800 éves mobiltelefon titkát

0

800yearsoldmobileKorábban beszámoltunk arról, hogy egy 800 éves mobiltelefont találtak a régészek. Az elmúlt hetekben azonban egy német szobrász, Karl Weingärtner interjút adott több lapnak, például a Huffingtonpostnak is, felfedve a lelet rejtélyét. A férfi ? állítása szerint ? a különös tárgyat még 2012-ben készítette, hogy később pénzzé tegye. A műalkotást szándékosan faragta mobiltelefon formájúra, ahogy a sumer ékírásos jelek sem véletlenül kerültek a készülék nyomógombjaira.

Weingärtner később online értékesítette a szobrot. 2012-ben a művész csapata, az Art Replik stúdiója a Facebook-oldalukon valóban posztolt egy képet a telefonról, ahol tréfásan el is nevezték BabyloNokiának a tárgyat ? tévesen, mert a szobor modellje egy Sony Ericsson SH 888, vagy S 868 lehetett.

A hír elterjedésének hallatán a szobrász nem is értette, miért kelhetett önálló életre a BabyloNokia története ? három évvel az eredeti kép közzététele után. Weingärtnernek esze ágában sem volt a tömegek megtréfálása, ő csak egy egyszerű szobrot akart faragni. Tudva, hogy a művésznek nem volt célja az átverés, a hírekben felbukkanó különböző adatok eredete is nagyon különös. Az eset érdekes példája az információtorzulásnak.

A 800 éves telefon történetének első felbukkanására nehéz rálelni. A cikk, amely elindította a lavinát, 2015. december 21-én jelent meg. A hír hivatkozásként egyetlen ? valószínűleg mexikói ? Youtube-videót tartalmaz. A felvétel a tárgy leírása mellett nem említ túl sok információt. A narrátor elmondja, hogy korábban, Ausztriában találták meg a leletet, melyet a tudósok a Krisztus előtti XIII. századra datáltak. Érdekes módon ebben a bizonyos cikkben a ?Krisztus előtti? rész kimaradt, és maradt szimplán XIII. század. Így nevezhették el a ?800 éves telefon?-nak.

A történet alakulását innentől nehéz nyomon követni, mivel a különböző konteós oldalak tudósai rengeteget ?szakértettek?, illetve különböző nyomozási technikáikkal alaptalan következtetéseket vontak le. Sok helyen érthetetlen, fals adatokat is hozzáköltöttek a mobil sztorijához.

Egyes oldalak már pár nappal az első cikk megjelenése után a lelet feltárásának pontos helyét is megnevezték: a Salzburgtól 20 kilométerre található Fuschl am See-t. A végén odáig fajult az ügy, hogy több helyen kombinálták az eredeti cikk, és a Youtube-videó adatait. Ezek az oldalak egy 800 éves telefonról cikkeztek, amelynek keletkezését a kutatók ?13th century BCE?-re, azaz a Krisztus előtti XIII. századra helyezték. A ?mínusz? 1200-as és a ?plusz? 2000-es esztendők között nem 800 év telt el.

 

Igaz, nem mehetünk el szó nélkül az 1950-es években Bolíviában talált, sumer motívumokat hordozó Fuente Magna esete mellett. A különös tálra egy farmer talált rá, és a régészszakmában komoly kérdéseket vetett fel. Ez természetesen egy kivételes, mondhatni lehetetlen lelet.

Persze az is lehet, hogy háttérhatalmi parancsra született meg ez a fedősztori, mint már oly sokat tapasztalhattuk az UFO kutatás történetében.

24.hu alapján