Home Paranormális jelenségek Feltárják az egyik leghírhedtebb brit kísértetház rejtélyeit

Feltárják az egyik leghírhedtebb brit kísértetház rejtélyeit

0

A Penyffordd Farmot egykor az Egyesült Királyság leghírhedtebb kísértetházaként emlegették. Az itt történt rejtélyes események és érdekes beszámolók mindig is lenyűgözték a médiát és Hollywoodot is. A hátborzongató alakokról, a falakon lévő megmagyarázhatatlan faragványokról és a kertben található gyermek sírkövéről szóló beszámolók miatt ez a távoli, 17. századi észak-walesi farmház a paranormális kutatások középpontjába került.

A megmagyarázhatatlan események akkor vették kezdetét, amikor Rose-Mary Gower és családja megmagyarázhatatlan jelenségek sorát tapasztalta, ami arra késztette őket, hogy válaszokat keressenek. Az üres szobákban visszhangzó tompa hangok, ismeretlen eredetű jelenések, sőt a falakon materializálódó walesi szavak országos figyelmet keltettek. A varázslatos történet lenyűgözte a hollywoodi filmkészítőket, és fontolóra vették, hogy kasszasikerré kellene adaptálni.

Most a rendkívüli eseményeket aprólékosan boncolgatják a BBC új dokumentumfilmjében, amelynek házigazdája a Radio 1 műsorvezetője, Sian Eleri. A dokumentumfilm mélyen belemerül a Penyffordd Farmon történt zavarba ejtő eseményekbe, feltárva több szellem rejtélyes történetét és megvizsgálja a Gower családra gyakorolt hatásukat.

Az egyik legzavarbaejtőbb beszámoló Rose-Mary tapasztalata amikor a szárított virágok hirtelen megfulladt darazsakká alakultak. A Gower család tagjai továbbá arról számoltak be, hogy rejtélyes walesi kifejezések jelentek meg a falaikon, mint például “tangnefedd” (béke) és “erlidiau” (üldöztetés), annak ellenére, hogy angolul beszélő családról van szó.

E megmagyarázhatatlan események eredete egy sírkőhöz kapcsolódik, amely Rose-Mary szerint felelőssé tehető a természetfeletti jelenségekért. A sírkő, amely egy Jane Jones nevű 15 éves lányé volt, a tanyájuk előtt volt kitámasztva, mielőtt egy családi esküvő után egy félreesőbb helyre költöztették. Jane tragikus története, amely terhességgel és társadalmi megbélyegzéssel járt, vélhetően összefonódik a paranormális jelenségekkel.

Nicolette, Gowerék lánya felidézte, hogy egy csuklyás alak lebegett alvó gyermeke kiságya felett, ami mélyen felkavarta. Önmaguktól mozgó fából készült bagolyfigurák, a szemünk sarkából látott alakok, sőt kereszteket ábrázoló faragványok is szerepeltek beszámolóikban. Gowerék tagadák, hogy a figyelemfelkeltés érdekében át akarnák verni az embereket.

Bár a szkeptikusok megkérdőjelezhetik az itt zajló természetfeletti jelenségek hitelességét, Rose-Mary és lányai megrögzötten állítják, hogy tapasztalataik valódiak voltak, és messze nem egy kitalált meséről van szó. A dokumentumfilm bemutatja meggyőződésüket, és igyekszik feltárni az igazságot a megmagyarázhatatlan események mögött, amelyek a Penyffordd Farmot a paranormális jelenségek melegágyává tették.

Amikor Gowerék 2012-ben elköltöztek a farmról, a zavarba ejtő események látszólag a feledés homályába merültek. A Penyffordd Farm rejtélyei, amelyek egykor a megmagyarázhatatlan jelenségek birodalma volt, ma már a történelembe vésődtek, és arra várnak, hogy megfejtsék őket azok, akik fel merik fedezni az ismeretlen birodalmát.

Fotó: YouTube / BBC Three