Home A múlt rejtélyei Fizikusok bizonyítékokat szivárogtatnak ki, melyek alátámasztják, hogy az univerzum egy “számítógépes” szimuláció

Fizikusok bizonyítékokat szivárogtatnak ki, melyek alátámasztják, hogy az univerzum egy “számítógépes” szimuláció

1243
0
Megosztás

univerzum számítógépes szimuláció elon musk video film dokumentumfilm tudomány elmélet fejlett-civilizáció-fizika-2017-új világtudatEgyes fizikusok azt mondják, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az univerzum egy számítógépes szimuláció. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy elkészítették az univerzum számítógépes modelljét, ami úgy néz ki, mint a miénk. Egy régóta javasolt gondolatkísérlet, amellyel filozófusok és a popkultúra képviselői is előálltak rámutat arra, hogy minden megfelelő méretű és intelligenciájú civilizáció végül létrehozhat egy szimulációs univerzumot, ha ilyen dolog lehetséges.

Mivel tehát sokkal több szimuláció létezhet (a szimulációkon belül), mint a valódi univerzum, ezért sokkal valószínűbb, mint nem, hogy világunk mesterséges.univerzum számítógépes szimuláció elon musk video film dokumentumfilm tudomány elmélet fejlett-civilizáció-fizika-2017-új világtudat

A németországi Bonni Egyetem kutatócsoportja Silas Beane vezetésével azt állítja, hogy bizonyíték van erre.

A világegyetem számszerű szimulációjának korlátozása” című tanulmányukban rámutatnak arra, hogy az univerzum jelenlegi szimulációi – amelyek léteznek, de amelyek rendkívül gyengék és kicsik – természetes módon korlátozzák a fizikai törvényeket.

A Technology Review kifejti, hogy “az összes szimulációval kapcsolatos probléma az, hogy a fizika törvényeit, amelyek folyamatosan megjelennek, egy különálló háromdimenziós rácsra kell helyezni, ami az idő múlásával halad előre.” (1)

Ami alapvetően azt jelenti, hogy éppen a szimuláció miatt a számítógép határokat szabhat, például az az energia, amellyel a részecskék rendelkeznek a programon belül.

Ezeket a határokat tapasztalhatják meg azok, akik a szimulációban élnek, és mint kiderült, valóban létezik valami, ami ugyanúgy néz ki, mint ezek a korlátok.

Például a Greisen-Zatsepin-Kuzmin határ az energia látszólagos elméleti határát jelenti, amellyel egy kozmikus sugár részecske rendelkezhet. Ezt a kozmikus háttérsugárzással való kölcsönhatás okozza. De Beane és munkatársai azzal érvelnek, hogy ennek a szabálynak a mintája tükrözi azt, amit egy számítógépes szimulációtól elvárhatunk. (2)(3)

Természetesen ezen a ponton a tudomány eléggé bonyolulttá válik, hogy csak úgy átgázoljunk rajta, ezért tanácsos magát a tanulmányt elolvasni, hogy megpróbálja valaki megérteni az elgondolást teljes részletességében.

De az alapvető benyomás elég érdekes.

Mint egy rab egy koromsötét cellában, soha nem láthatjuk a börtönünk “falát“, de a fizikán keresztül képesek lehetünk elérni és megérinteni.


(1) – https://www.technologyreview.com/s/429561/the-measurement-that-would-reveal-the-universe
(2) – https://arxiv.org/abs/1210.1847
(3) – https://arxiv.org/pdf/1210.1847.pdf

ujvilagtudat.blogspot.hu