Home A múlt rejtélyei Fogadjunk, hogy te se mernél eltölteni egy éjszakát itt még 10 millió...

Fogadjunk, hogy te se mernél eltölteni egy éjszakát itt még 10 millió dollárért sem

0

Az elmúlt hetekben arról megy a vita a Twitteren, hogy vajon eltöltene-e vlamennyi időt a párzsi katakombáiban 10 millió dollárért. A vita teljesen hipotetikus, a “creepy.org” nevű Twitter-fiók vetette fel. 10 millió dollár sok pénz, mégsem tűnnek túl lelkesnek az emberek. Mi lehet az oka ennek?

Először is, az odalenn lévő halomra hegyezett elhunytak koponyái és csontjai félelmet keltenek. 18. századi Párizsban ugyanis a temetők túlzsúfolttá váltak. Miután évszázadokon keresztül több nagy központi temetőt használtak, XVI. Lajos 1763-ban rendelte el, hogy a fővárosban többé ne helyezzenek el testeket, tekintettel a temetőkből áradó szagra és a rothadó tetemekre. Bár ez jó lépés volt, a probléma még nem oldódott meg. Az egyház továbbra is temetett az városban, amíg nem találtak alternatív megoldást.

Emellett azok a testek, amelyek már el voltak temetve, a temetőkben maradtak, miközben folyamatosan bomladoztak és nem is volt terv ezeknek az áthelyezésére.

1780-ban néhány test a felszínre került. Az történt ugyanis, hogy több hónapig tartó esőzést követően összedőlt egy földalatti fal, amely elválasztotta az ismert Les Innocents temetőt egy ház pincéjétől, aminek eredményeképp sok test beesett a házba. Miután pedig járványok törtek ki, végül erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy találjanak egy helyet a város 6 millió holttestének újratemetésére.

A megoldás az volt, hogy a város holttesteit a várostól kívül eső elhagyatott régi bányákba és alagutakba helyezzék át. A szomorú feladat – amit csak a legszegényebb munkások vállaltak el – eredményeként jöttek létre a katakombák.

Kezdetben a alagutak rendszertelenül tele voltak csontokkal és koponyákkal, mielőtt a 19. században további munka indult a katakombák szervezett sírkamrává alakítására, beleértve a ma látható koponya- és combcsontfalakat is. Hihetetlen, de mégis vannak olyan emberek, akik tényleg szeretnének az éjszakát a katakombákban tölteni.

2015-ben az Airbnb Halloween versenyt hirdetett, hogy két szerencsés vendégnek lehetősége legyen egy éjszakát eltölteni a milliók holttesteivel. A brazil Pedro Arruda nyerte meg a versenyt, és egy névtelen vendéggel töltötte az éjszakát.

Fotó: CC BY 2.0 Dale Cruse