Home Cikkek Föld alá rejtett titkos templomok

Föld alá rejtett titkos templomok

0
Lalibela egy különleges, szent város és zarándokhely Etiópia területén. Az itt található föld alá süllyesztett templomokat sokan a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. Lalibela egy különleges, szent város és zarándokhely Etiópia területén.
Az itt található föld alá süllyesztett templomokat sokan a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. A sziklákba vájt templomok 800 évvel ezelőtt épültek, és azóta is imahelyként szolgálnak. Hajnalban hívők lepik el őket, napközben a környező barlangokban remeték imádkoznak, nagyobb egyházi ünnepségek alkalmával pedig a zarándokok serege el sem fér a szűk, labirintusszerű templomokban.
templom-foldalatt-27717-1 (1)
Lalibela egy különleges, szent város és zarándokhely Etiópia területén. Az itt található föld alá süllyesztett templomokat sokan a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. Lalibela egy különleges, szent város és zarándokhely Etiópia területén. Az itt található föld alá süllyesztett templomokat sokan a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek. A sziklákba vájt templomok 800 évvel ezelőtt épültek, és azóta is imahelyként szolgálnak. Hajnalban hívők lepik el őket, napközben a környező barlangokban remeték imádkoznak, nagyobb egyházi ünnepségek alkalmával pedig a zarándokok serege el sem fér a szűk, labirintusszerű templomokban.

templom-foldalatt-27716-2 (1)

A templomok építése a 12-13. században, a Zagve dinasztiához tartozó Gebra Maskal Lalibela császár uralkodásának idején kezdődött, akit Szent Lalibela néven is emlegetnek. Valószínűleg összességében mintegy 100 év kellett az építéshez. Ebben az időben virágzottak Etiópiában a keresztény eszmék, a templomok így egyben az etióp keresztények és a Szentföld közötti szoros összefonódás jelképeiként értelmezhetők. Ma ezek a templomok a Világörökség részét képezik. A 11 építmény, amelyet a felszínt alkotó vörös vulkáni kőzetből, bazaltból faragtak ki, két csoportra osztható. Hét templomot a föld fölé építettek barlangok bejáratánál, a másik négyet perig a föld alá rejtették. A süllyesztett templomok úgy készültek, hogy kivájták a körülöttük lévő vulkáni kőzetet, majd felépítették az üregben a négy kereszt alakot formázó építményt. Lalibela lakóinak meséi szerint angyalok segédkeztek a templomok építésénél.

templom-foldalatt-27715-3 (1)

A süllyesztett templomok közül az egyik leghíresebb a Biet Medhani Alem, melyet görög kereszt alaprajzúra faragtak ki. A templom 30 méter hosszú, 23 méter széles, 10,7 méter magas. Teteje egy szintben van a talajfelszínnel, és az erózió elleni védelem miatt be van fedve. Belsejében található az Afro Ayigeba, egy 60 cm hosszú kopt kereszt, melynek erős gyógyító erőt tulajdonítanak.

templom-foldalatt-27714-4 (1)

Az emberek egész évben sok mérföldről utaznak ide, hogy részt vegyenek a napi szertartásokon. A zarándokok száma különösen jelentős a vallási ünnepek idején, melyeket gyakran jellegzetes dallamvilágú zene és ütemes dobolás kísér. A karácsonyt itt nem december végén, hanem január elején, genna ünnepén tartják. Tizenkét nappal később, január 18-án a timkat jelentős ünnepe következik, mely a Vízkereszt megfelelője. Megemlékeznek arról a napról, amikor Keresztelő Szent János megmerítette Jézust a Jordán vizében, miközben a Szentlélek egy galamb képében szállt rá a Mennyből, és az Úr hangján szólt, hogy megerősítse, Jézus maga Krisztus, az Isten fia.

Ezen az ünnepen összegyűjtik mind a tizenegy templom szent tárgyait, melyeket a rangidős papok a fejükön szállítanak saját Jordán folyójuk partjára. A fából vagy kőből készült, selyembrokátba csavart tárgyak, faragott táblácskák, melyek a Tízparancsolat mózesi kőtábláit jelképezik, amelyeket egyesek szerint a Frigyládában Etiópiába hoztak az ószövetségi időkben. Egész éjszakás imádkozással öltött virrasztást követően a papok misét mutatnak be és keresztelnek. Amikor a megújulás szertartása véget ér, a papok és a hívek közösen útra kelnek, hogy visszavigyék a szent tárgyakat a templomokba.