Home Földönkívüliek Földönkívüliektől kapott üzenet tönkreteheti az életünket

Földönkívüliektől kapott üzenet tönkreteheti az életünket

0

Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy még egy rövid, földönkívüliektől kapott üzenet is romba döntheti társadalmunkat – olvasható az Independent oldalán. Ha pedig belegondolunk ebbe, ez jóval kevésbé erőforrásigényes, mintha csatahajókat küldenének a Földre.

Önmagában persze az még nem is baj, ha üzenetet kapunk – a probléma inkább azzal van, hogyan olvassuk el – vagy hogy elolvassuk-e egyáltalán.

Egy új kutatás szerint nem lehet tudni, mennyire lenne veszélyes elolvasni egy ilyen üzenetet, mert nem lehet tudni előre annak tartalmát így az lenne a legbiztonságosabb, ha el se olvasnánk.

Michael Hippke és John G. Learned kutatók és a tanulmány vezetői szerint nem valószínű, hogy egy idegen civilizáció ellenséges lenne, de mivel nem tudjuk, mit tartalmazna az üzenet, a legbiztonságosabb dolog amit tehetünk, ha nem olvassuk el egyáltalán. Ha mégis ellenséges lenne a szándékuk, a megoldás elvégre olcsóbb, mintha ide kellene jönniük egy harci flottával.

A megoldás az lenne, ha biztosan tudnánk, hogy egy ilyen üzenet nem járna semmilyen veszéllyel, de ezt nem tudhatjuk előre. Az idegenek továbbá írhatnak bármit – például azt is, hogy elpusztítják a Napot. És ha még ez az üzenet nem is lenne igaz, akkor is káoszt okozhatna a Földön, romba döntve társadalmunkat.

De egy támadás más formában is eljöhet. Például küldhetnek olyan mesterséges intelligenciát, amely akár át is vehetné a hatalmat a világ számítógépei felett. Ezt az üzenetet lehet, hogy egy jól elkülönített, biztonságos helyen kellene megnyitni elektronikusan, ahol nem érintkezik semmivel. Jó helyszín lenne erre például a Hold, ahol egy erre kihelyezett számítógépes rendszer végezné el a feladatot és csak világvezetők olvasnák el.

De jól meg kellene gondolni, hogy mit kezdünk az üzenettel még akkor is, ha a Holdon nyitjuk meg azt: mert a mesterséges intelligencia akár megígérheti a rák elleni gyógymódot vagy terveket ajánlhat nanorobotok megalkotására amit úgy rakunk össze, hogy nem is értjük milyen célt fog szolgálni, miközben a cél az lenne, hogy átvegye a hatalmat a számítógépes rendszerek felett.

A tudósok szerint azonban a gyakorlatban mégis megnyitnánk az üzenetet mert bízva abban hogy a kockázat kevesebb lenne mint amennyit nyerni tudnánk hiszen új világok tárulnának fel előttünk.

Ezek a módszertani eljárások segíthetnek annak a megfontolásában is, mi milyen üzenetet küldünk nekik. A tanulmány szerint ugyanis nem mindegy, milyen üzenetet küldünk. Képek, hanganyag küldése egyszerű formátumban például nem lehet probléma, ilyen üzeneteket könnyen lehet dekódolni.

Angela Yuriko Smith képe a Pixabay -en