Home Pszichikus képességek Földöntúli hangokat hallottak, miután felvették a furcsa sisakot

Földöntúli hangokat hallottak, miután felvették a furcsa sisakot

0

Különös, földöntúli hangok, testből kilépő lélek, lebegés érzése – csak néhány azok közül az élmények közül, amelyeket egy olyan kísérlet alanyai éreztek, akiknek egy speciális, kizárólag erre a célra fejlesztett sisakot kellett kipróbálniuk. Vagy legalábbis ebben a hitben voltak, míg fel nem fedték előttük az igazságot.

A nemes egyszerűséggel „Isten-sisaknak” hívott fejvédő ugyanis csak egy egyszerű gördeszkás sisak volt, amelyre a megfelelő hatás elérése végett kamu vezetékeket aggattak. A kísérlettel a kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy milyen erős placebo hatást lehet kiváltani embereknél, különösen olyanoknál, akik egyébként is fogékonyabbak a spiritualitásra.

A megtévesztő szerkezetet egy háromnapos zenei fesztivál vendégein próbálták ki, akik csodás tapasztalatokról számoltak be.

A kutatás egyik céljának ugyanis az számított, hogy megvizsgálják, az alkohol milyen szerepet tölthetett be a vallási rituálékban.

Közismert, hogy a különböző tudatmódosító szerek igen hatásosan idéztek elő misztikus élményeket a szertartások során, ám az alkohol ilyen jellegű hatásait ez idáig még nem igazán vizsgálták a szakemberek.

„Elképzelhető, hogy a megfelelő rituális kontextusban az alkohol megkönnyíti a misztikus és a kvázi-misztikus (azaz rendkívüli) élmények megtapasztalását” – írták az Amszterdami Egyetem kutatói a Religion, Brain and Behavior című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. „A szertartásokat vezető személyek feladatát vélhetően megkönnyítette az alkohol felszabadító és tudatmódosító hatása, mivel leggyakrabban alkoholfogyasztást követően léptek kapcsolatba a természetfeletti világgal” – tették hozzá.

A holland kutatók szerint az alkohol nem csak a sámánok dolgát könnyíthette meg, de egyszersmind a nézők kritikai gondolkodását is tompította, akik így könnyebben elhitték a látottakat.

Álberendezésekkel folytatott tudományos kísérlet

Hogy a kutatók megállapítsák, az alkohol valóban befolyással van-e arra, mennyire fogékonyak az emberek a spirituális élményekre, „kifejlesztették” a már korábban említett Isten-sisakot. Az eszköz ötlete nem újdonság, a 2000-es évek elején hoztak létre hasonló berendezést, amely elektromágnesesen stimulálta az agyat, ezzel idézve elő paranormális élményeket. Jelen kutatás során egyáltalán nem ingerelték semmivel az agyat, csupán placebo hatást akartak kiváltani vele a résztvevőknél.

A fesztivál ideje alatt összesen 193 önkéntesen próbálták ki a sisakot. Természetesen a fesztiválozók úgy hitték, hogy az eszköz működik és stimulálni fogja az agyukat.

A kutatás résztvevőivel előzetesen egy kérdőívet töltettek ki, amely a vallásosságra, spirituális természetre kérdezett rá. Ezt követően általános állapotfelmérés következett, ennek keretében megvizsgálták a fesztiválozók véralkoholszintjét is. Végül az önkéntesek szemét eltakarták, majd fejükre rakták az Isten-sisakot 15 percre. Ez alatt az idő alatt fülhallgatón keresztül fehér zajt kellett hallgatniuk, és ha valami szokatlant tapasztaltak, gombnyomással kellett jelezniük a kísérlet vezetőinek. Mindemellett a vizsgálat alatt a fesztiválozók szívverését is monitorozták.

Vagy legalábbis mindenki ezt hitte. Csakhogy a komolynak tűnő eszközök egyike se volt valódi. Ahogy az Isten-sisak, úgy a szívmonitor sem működött, de ezt az önkéntesek egyike sem tudta, a megtévesztést a készülékek villódzó lámpái segítették.

Érdekes eredmények

A kísérlet során az önkéntesek elsöprő többsége tapasztalt valamilyen különleges érzést. 78,5 százalék gyenge bizsergést érzett a test különböző pontjain, amelyet a résztvevők 30,1 százalékánál erősebb bizsergés követett. Ezen kívül sokan számoltak még be hallucinációról, valamint a tér és az idő torzulásáról. Az alanyok 30,3 százaléka érezte magát zavartnak vagy bizonytalannak a vizsgálat alatt.

Fontos megemlíteni, hogy az önkéntesek 73,2 százaléka fogyasztott alkoholt, 16,8 százaléka alkoholt és emellett valamilyen drogot is használt, 7,4 százaléka nem használt sem drogot, sem alkoholt, 2,6 százaléka pedig csak drogot vett be, alkoholt nem ivott. Az alkohol nem befolyásolta az élményeket. Egyesek úgy érezték, lebegnek, mások inkább hangokat hallottak.

Olyan élményem volt, mintha a sisak átvette volna az uralmat a testem felett. A fejem elkezdett magától mozogni és a szemeim is forogtak” – mesélte az egyik résztvevő. Hasonlóról számolt be egy másik önkéntes: „úgy éreztem, mintha valami erős gravitációs vagy mágneses erő rántaná hátra a fejemet. Ellen akartam állni ennek az erőnek, de nem sikerült.”

Volt olyan, aki még ennél is ijesztőbb tapasztalatról beszélt. Felemelkedtem a székből, ami leesett, én meg lebegni kezdtem. Az asztal iszonyatosan rázkódott és egy sötét alak jelenlétét éreztem magam mellett. Valamit a fülembe suttogott, de egyetlen szavát sem értettem” – mondta az önkéntes.

Összességét tekintve a kutatók megállapították, hogy az alkohol semmilyen szinten nem befolyásolta az élményt. Ennek ellenére a placebo agystimulálás igenis hatott és a spiritualitás (de nem vallásosság) volt az, ami erősen összefüggött a „misztikus élmény” megtapasztalásával.

A szakértők mindenesetre szeretnék azt is megtudni, hogy nagyobb mennyiségű alkohol esetében sem áll-e fenn hasonló korreláció, ehhez azonban további kutatásokra van szükség.

Fotó