Válasz erre: Társalgó

News Fórumok Kávézó Társalgó Társalgó Válasz erre: Társalgó

#134204
wolfi
Felhasználó

A világ vezetői atomháborúsdit játszottak a csúcstalálkozón:

A G7-ek ezen a héten Hollandiában tartott csúcstalálkozóján a résztvevő államfők virtuális atomhadgyakorlatot tartottak, hogy próbára tegyék reakciójukat egy képzeletbeli terrorista terv részeként egy nyugati nagyvárosban működésbehozott ?piszkos bomba? esetén.

Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellárasszony, David Cameron brit miniszterelnök, Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára, valamennyien részt vettek a gyakorlatban, amely részeként több olyan rövidfilmet is levetítettek, amikben terroristák lopott nukleáris anyagok segítségével akartak egy ?piszkos bombát? működésbe hozni egy meg nem nevezett nyugati nagyvárosban, írja a Telegraph.
(http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/barackobama/10721186/Merkel-miffed-at-Barack-Obama-and-David-Cameron-nuclear-war-game.html)

Egy diplomáciai forrás azt is elmondta, hogy az államfőknek valós időben kellett reagálni a filmekre, a számukra biztosított táblagép segítségével, amelyen különböző válaszreakciók közül lehetett választani.

?Ez akár történhet London belvárosában, a Wall Street-en, Milánóban vagy bárhol máshol,? írja a Telegraph.

Amerikai illetékesek szerint a hadgyakorlat célja az volt, hogy ?halálra ijesszék? az államfőket és ezáltal arra késztessék őket, hogy mélyen megvizsgálják egy nukleáris csapás esetén adott válaszreakcióikat.

A hírek szerint a vezetőknek döntéseik segítségével végül sikerült meghiúsítani a támadást.

Egy másik említésre méltó dolog a gyakorlattal kapcsolatban, hogy a kedden tartott sajtótájékoztató során Barack Obama azt mondta, jobban aggódik egy Manhattan-ben esetleg felrobbanó atombomba veszélye miatt, mint az Oroszország jelentette fenyegetettség miatt.

?Oroszország lépései problémát jelentenek. De nem ezek jelentik az első számú nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára. Ha biztonságról van szó, én még mindig sokkal jobban aggódom azért, hogy esetleg egy nukleáris fegyver felrobban Manhattan-ben,? mondta Obama, amikor az egyik riporter azt kérdezte, hogy vajon Oroszország képviseli-e az Egyesült Államok legnagyobb politikai ellenségét.

idokjelei.hu

  • A válasz módosításra került: 6 years, 7 months-wolfi.