Válasz erre: Álom lenne az életünk?

News Fórumok Kávézó Sziget Álom lenne az életünk? Válasz erre: Álom lenne az életünk?

#129311
i.am.that.i.am
Felhasználó

Gimnazista voltam, amikor kezembe került Jorge Louis Borges: ISTEN BETŰJE című műve. Először megrázott, majd amikor ráébredtem mélységére, végtelen elszántsággal töltött el, hogy kilépjek végre abból a bűvös körből, amibe az alábbi idézet vége döngöl.

“Egy napon vagy egy éjszakán ? ugyan mi volna a különbség napjaim és éjszakáim közt? ? azt álmodtam, hogy a börtönöm padlatán egy homokszem van. Újra elaludtam, közönyösen; azt álmodtam, hogy felébredek, és most már két szem homok van ott. Újra elaludtam; azt álmodtam, hogy immár három a homokszemek száma. Így sokasodtak, míg be nem töltötték a börtönt, s én a homok félgömb alatt haldoklom. Rádöbbentem, hogy álmodom; hatalmas erőfeszítéssel felébredtem. Hasztalan volt az ébredés; fojtogatott a rengeteg homok. Valaki azt mondta:

“Nem életre ébredtél, hanem egy korábbi álomra. Ez az álom egy másik álomban van, s így megy ez vég nélkül, ahogy végtelen a homokszemek száma. Az út, melyet újra be kell járnod, végtelen, és meghalsz, mielőtt valóságosan felébrednél.”