Home Cikkek Furcsa kopogást rögzített az üstökösnél a Rosetta

Furcsa kopogást rögzített az üstökösnél a Rosetta

0

imageFurcsa hangok sorozatát rögzítette a 67/P CSurjumov-Geraszimenko üstökös környezetében a Rosetta űrszonda ? közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

Meglepő hangokat bocsát ki a 67/P CSurjumov-Geraszimenko üstökös a környezetében található mágneses mező rezgéseinek formájában ? közölte blogbejegyzésében az ESA tegnap, a Rosetta űrszonda leszállóegységének sikeres landolása előtt.

A hangokat 40-50 millihertzes hullámhosszon rögzítették, messze az ember által érzékelhető hullámhossz-sáv alatt, de a hangokat nagyjából tízezerszeresen felgyorsították, így hallhatóvá váltak. A furcsa dalt egy magnetométeres kísérlet alatt halották először még augusztusban, amikor a Rosetta körülbelül 100 kilométerre megközelítette az üstököst.

A tudósokat nagyon meglepték a hangok. Szerintük a jelenség oka az lehet, hogy az üstökös semleges részecskéket bocsát ki az űrbe, ahol az ionizáció során töltést kapnak. De a rezgés mögötti fizikai mechanizmus részletei egyelőre nem ismertek.

“Ez nagyon izgalmas, mert teljesen új a számunkra. Nem számítottunk erre, és még dolgozunk azon, hogy megértsük, mi történik” ? idézte az ESA blogbejegyzése Karl-Heinz Glaßmeiert, a braunschweigi műszaki egyetem űrfizikai egységének vezetőjét.

A Rosetta űrszonda Phiale-leszállóegysége szerda délután egyébként sikeresen landolt a 67/P CSurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől. Az 1,2 milliárd eurós összköltségű projekt célja, hogy a tudósok megismerjék a Naprendszer születésének titkait, további feladat annak megfigyelése, hogy miként aktiválódik az üstökös a Naphoz közeledve.

HVG