Home Cikkek Furcsa pszichés jelenség támadja meg a Jeruzsálembe látogatókat

Furcsa pszichés jelenség támadja meg a Jeruzsálembe látogatókat

730
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Jeruzsálem talán a világ egyik legszentebb városa, amelyet számos világvallás bölcsőjének tekint. A világ egyik legidősebb városát a keresztények, a zsidók és a muszlimok is fontosnak tartják. A történelem során rengetegszer meghódították, lerombolták és újraépítették és a mai napig milliónyi látogatót és zarándokot vonz magával.

1
Azonban néhány esetben Jeruzsálem néhány esetben megterheli a látogatókat, akik furcsa tünetegyüttest mutatnak, amelyet Jeruzsálem szindrómának nevezünk. Dr. Pesach Lichtenberg így írja le a szindrómát: ?zarándokok, turisták szenvednek benne, akiket teljesen magával ragad a város szentsége, így valami történik velük. Arról kezdenek fantáziálni, hogy jobbá teszik a világot és messiási feladataik vannak, amelyeket végre kell hajtaniuk. A legérdekesebb az, hogy olyan embereknél is megjelenhet ez, akiknek soha életükben nem voltak pszichés panaszaik. Persze olyanoknál is felbukkan, akiket kezeltek már pszichiátrián.?
2
Dr. Yair Bar El volt az, aki először írta le a Jeruzsálem-szindrómát, amely általában egy nappal a megérkezés után kezdődik. Rengeteg elszenvedő szorongást él meg, később elképesztő vágyat éreznek arra, hogy tisztító rituálén vegyenek részt.  Néhányan a hotel ágyneműjét viselik, hogy imitálják a bibliai ruhákat. Néhányan ordítoznak, sikítanak vagy hangosan énekelni kezdenek, idéznek a Bibliából. Néhány esetben még a rendőrséget is be kell vonni náluk.
3
Dr. Bar El elmondta, hogy már rengeteg Jézust kezelt, de voltak Máriák és Sámsonok is a betegei között. Néhányan teljesen átlagos, egészséges emberkén érkeznek a városba, aztán mélységesen magával ragadja őket a város. .
4
Sokan nem tudnak megbirkózni azzal, hogy ténylegesen megismerhetik ezt a szent helyet. Egy brit pszichiátriai lap szerint három ez a három típus fejleszt ki legkönnyebben Jeruzsálem szindrómát:
? Az első típus, aki már eleve szenvedett valamilyen mentális betegségben, mielőtt Izraelbe látogatott
? A második típus, akiknek személyiségzavaruk van, és megszállottjai bizonyos ideáknak, de nincs tiszta diagnózisuk
? A harmadik típus, akiknek egyáltalán nem volt semmilyen mentális betegségük, de pszichotikus epizódokat tapasztalnak a városban. 
Az bizonyos, hogy a szindróma nagyon érdekes és kissé hátborzongató jelenség.

5Bizzarium