Home Földönkívüliek Gabonakörök – esetek és magyarázatok

Gabonakörök – esetek és magyarázatok

0

Gabonakörökről gyakran hallani az UFO szakirodalomban. Ezek a jelenségek a világ szinte minden táján megtalálhatók annak ellenére, hogy Angliából hallani a legtöbb esetről. Hogy lássuk, mennyire nagy valószínűséggel előfordulhatnak a világ más tájain is, vessünk egy pillantást Ausztráliára is: az egyik eset 1973 decemberében történt Bordertown mellett. Az itt lévő gabonakörökre egy gazda talált rá: összesen hétre, melyek különböző méretük volt. A gazda eredetileg saját zab ültetvényét akarta ellenőrizni, amikor rábukkant a gabonakörökre. A körök 2 és 5 méter közöttiek voltak és egy 20 hektár méretű mezőn helyezkedtek el. Jellemző volt még rájuk, hogy az óramutató járásával ellentétesen hajlottak a növények szálai. Annak ellenére, hogy kihívták a rendőrség helyszínelő csapatát, nem találtak semmilyen magyarázatot a jelenségre.

Meglepő, de nem csak gabonakörökben hagyhatnak nyomot UFO-k. 1965-ben egy teherrepülőgép személyzetének tagja fényképeket készített a Margaret Brock korallzátony közelében Ausztráliában. A férfi a fényképek átnézésekor észrevett egy szokatlan ovális alakzatot a zátonyban. Ez a korallzátony meglehetősen hírhedt Dél Ausztráliában: rengeteg hajó süllyedt már el itt és sokan a hajózás sötét korszakának nevezik azt az időszakot amikor a zátony több hajó katasztrófáját okozta, többek között a Maria nevű hajó vesztét 1840-ben. A férfi azt mondta, hogy az alakzatot csak a fényképen lehetett látni, de szabad szemmel nem. Elképzelhető, hogy amit a férfi a fényképen látott, csak a Hold fényének visszaverődése volt, mint ahogy sok UFO fotón is lehetséges, mindenesetre az esetről beszámolt a helyi újság.

Összesen háromféle széleskörű magyarázat van arra, hogy mi okozhatja a gabonakörök megjelenését. Az első ok a már említett UFO-k. A második az előbb felvetett emberek. A harmadik pedig maga a természet. Akik az UFO elméletet támogatják, azok szerint az idegenek járművei nyomot hagynak a földeken. Vannak olyan szemtanúk is, akik a gabonakörök megjelenése körüli időpontokban láttak UFO jelenséget a terület felett. Akik inkább a tudományos magyarázatokban hisznek, azok szerint a gabonaköröket a szél okozhatja. Léteznek olyan kis örvénylő szelek, melyek a föld közelében meghajlíthatják a növényeket. Ilyen örvénylő szelek előfordulhatnak dobos területen, különösen jellező ez Dél Angliára. Dr Terence Meaden, aki tagja a Tornádó és Viharkutató Szervezetnek (Tornado and Storm Research Organization (TORRO)) az angliai Wiltshireben azon a véleményen van, hogy ezek a szelek energiával vannak feltöltve. Ezt az elméletet plazma vortex elméletnek nevezzük. Ezekben a szelekben port találunk, amely ha érintkezik a töltött levegővel, akkor ragyogó fényként fog megjelenni a levegőben, így könnyen azt hihetjük, UFO-ról van szó. A kérdés azonban továbbra is fennáll: hogyan képesek ezek a szelek bonyolult ábrákat létrehozni?

Vannak, akik szerint nagyobb az esélye annak, hogy repülőgépek vagy helikopterek okozzák a gabonakörök megjelenését. A növények elhajlását a járművek okozta szél hozza létre. A probléma azonban az, hogy még nem sikerült légi járművekkel újra létrehozni gabonaköröket.

Egyes kutatók szerint a Földnek van egy energiája, amely létrehozza ezeket a köröket. Az egyik ilyen energia az elektromágneses sugárzás. Ezt a magyarázatot némileg támogatja az is, hogy egyes gabonakörök belsejében valóban erős mágneses sugárzás van és az oda látogatók gyakran számolnak be szédülésről vagy kellemetlen érzésről a testükben. Ezek a tünetek nagyon is jellemzőek a gabonakörök egy jó részére. A látogatók különböző testi és érzelmi reakciókról számolnak be. Vannak aki idegességet, mások nyugalmat éreznek. Olyan is van, aki zúgó, monoton, egyenletes hangot hall a gabonakörök közelében. Az egyik szembetűnő tünetegyüttes 1996-ban történt, amikor a Stonehenge-hez közel megjelent egy ábra. Több nő szabálytalan menstruációs ciklust tapasztalt a gabonakör megtekintése után. De volt közöttük olyan is, akinek a látogatást követően indult meg a menstruációja, a normálistól eltérően.

Az 1990-es években egy amerikai biofizikus, Dr. William Levengood tanulmányozni kezdte a gabonaköröket. Arra jött rá, hogy a növények úgy vannak megégve, mintha azokat mikrohullámú sütőbe tettük volna. A gabonaköröknek tehát valamilyen köze lehet a mikrohullámú sugárzásnak. Olyan kutatók is vannak, akik szerint gombák okozzák a gabonaköröket, melyek megtámadják azokat és elhajlanak, de vannak akik szerint a gabonakörök vegyszerek melléktermékei. Második Világháborús bombák robbanása is akad a magyarázatok között. De mindez nem magyarázza meg, a szabályosságukat és összetettségüket.

2007 novemberében született olyan magyarázat is, ami szerint a gabonakörök megjelenését növények okozhatják, pontosabban gombák. A gomba fonalai ugyanis mindenhova egyformán terjeszkedik, így gyűrű alakulhat ki, amely egyre szélesedik. Ilyen alakzatokra olyan gombák képesek, mint például az Agaricus, a Tricholoma vagy a Lycoperdon, de egyesek szerint még a közönséges erdei gombák is köröket rajzolnának, ha lenne rá elegendő terük.

Joe Nickell, a Paranormális Jelenségeket kutató Tudományos Bizottság (Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP)) egyik tagja 2004-ben azt nyilatkozta, hogy a gabonakörök valószínüleg ember alkotta átverések. S mivelhogy ezek leginkább Dél Angliában a legelterjedtebbek, ez arra utalhat, hogy van ott egy csapat ami ezzel foglalkozik; ahogy pedig egyre fejlettebb technikával dolgoznak, úgy lesznek egyre bonyolultabbak az ábrák is. Mindezt persze teljes titokban csinálják.

Vajon megmagyarázza-e ez a több ezer többi gabonakört is? Azokért is más csoportok felelősek? Colin Andrews, aki a témával foglalkozik, szintén 2004-ben azt nyilatkozta, hogy az ábrák 80%-a ember alkotta, 20%-át pedig egy magasabb intelligencia hozta létre.

Border Watch – 1969 február 18 | Stephanie Watson – How Crop Circles Work (2004)